Месното руло е подходящо както за гости, така и за семеен празник, а защо да не го приготвите за вечеря без повод – така ще изненадате приятно близките си.
За приготвянето на руло от месо най-добре е да подготвите каймата сами. За по-лесното оформяне на рулото използвайте прозрачно фолио.
Винаги слагайте в тавата рулото с ръба надолу. Руло се получава от различни видове месо: телешко, свинско, пилешко и пуешко месо. Плънката може да бъде разнообразявана по ваше желание, всичко зависи от фантазията ви. Месните рула са вкусни както топли, така и студени.
Много е вкусно рулото от телешко месо с лук и яйце.
Необходими продукти: 600 грама телешко месо, 100 грама бял хляб, 1 непълна чаша вода или прясно мляко, 4 глави лук, 4 яйца плюс едно за мазане, половин китка магданоз, сол и черен пипер на вкус, 1 супена лъжица масло.
Накиснете хляба във водата или млякото, като предварително махнете кората. След като набъбне, го отцедете. Нарежете месото на парченца и го смелете, добавете хляба и разбъркайте.
Прекарайте месото с хляба през месомелачката. Посолете, поръсете с черен пипер, добавете останалата вода или мляко и добре омесете с ръце.
Сварете яйцата и ги нарежете на ситно. Нарежете на ситно лука и го запържете в маслото. Нарежете на ситно магданоза. Смесете всичко и посолете.
Намокрете салфетка от плат или опънете прозрачно домакинско фолио. Разпределете върху повърхността слой от два сантиметра кайма. Върху него разпределете плънката, завийте на руло с помощта на салфетката или фолиото.
В намазана с мазнина тава сложете рулото с ръба надолу. Разбийте едно яйце, намажете рулото с него, надупчете го на няколко места с вилица, напръскайте с мазнина и печете във фурна на 260 градуса.
Бързо и вкусно се получава пилешко руло с грах.
Необходими продукти: 1 пиле, 300 грама свинско месо, 1 морков, 1 скилидка чесън, 200 грама грах от консерва, 2 яйца, олио, горчица, сол, черен пипер.
Пилето се обезкостява, месото се смила заедно с нарязаното на парчета свинско месо. Добавя се настърганият морков, намачканият чесън, яйцата и грахът. Соли се, поръсва се с черен пипер.
Алуминиево фолио се намазва с олио, слага се върху него пилешката кожа, върху нея се разпределя месото. Намазва се с горчица и с помощта на фолиото се увива на руло. Рулото се увива във фолиото и се пече час и половина на средна температура.
Коментари