За повечето хора, които тепърва прохождат в кулинарните дейности, приготвянето на вкусен пържен ориз си е цяло изпитание. Особено откъм нервите, свързани с безбройните неуспехи.
В никакъв случай не се отчайвайте. Както се казва - и баба ви не се е родила научена. Всичко може да бъде постигнато, както и направата на вкусен пържен ориз да се превърне във ваш специалитет.
Много важно е да знаете, че преди оризът да се запържи, той трябва да бъда старателно измит под течаща вода, така че да се премахне от него нишестето му. То действа като слепващ елемент и ако не го отмиете, зрънцата ориз биха се превърнали в лепкава и пихтиеста каша.
Измиването на ориза е най-добре да стане в гевгир, който после да оставите настрана за около час да се отцежда.
Как да изпържим ориз
Пърженето на ориза става в силно сгорещена мазнина, като той се разбърква, докато придобие стъклен вид. Някои хора прибавят и малко киселинна течност като оцет, бяло вино или лимонов сок, която също пречи за слепването на зрънцата.
Когато оризът е придобил желания от вас стъклен вид и е станал полупрозрачен, можете или да добавите леко подсолена вода (пропорциите ориз:вода зависят от вида на самия ориз и обикновено са посочени на опаковката на ориза) и да продължите да го задушавате на котлона (под капак и на минимална степен) или да го прехвърлите в тава и да го сложите във фурната.
Във фурна той ще бъде готов след около 20-25 минути след завирането му (това зависи отново от вида ориз), но не забравяйте при изваждането му да го покриете с кърпа и да го оставите да „почива“ така около 10 минути. По този начин обикновено се приготвят любимите ни ястия като пиле с ориз, ориз с гъби, ориз с праз лук и др.
Как се прави пържен китайски ориз
Независимо къде по света се намирате (с малки изключения), то надали няма някъде около вас китайски ресторант, който да не сте посетили. Защото китайският ориз е нещо неустоимо и вероятно дори се чудите дали не можете да си го приготвите и у дома.
Истината е, че можете, стига да знаете някои тънкости по отношение на приготвянето му. Тайната на автентичния пържен ориз е, че той предварително се сварява и чак след това се пържи. Желателно в уок тиган или в друг подходящ тиган, но с чугунено покритие.
А другата тайна е, че към него се прибавя солидно количество натриев глутамат (съдържа се в универсалните подправки за супи като тези на Вегета и Пикантина), за който вече се знае, че е вреден - особено за деца.
Но да се върнем на темата. При положение че не използвате често, а най-добре да избягвате и изобщо подправки, съдържащи натриев глутамат, то можете с чиста съвест да си приготвите и китайски ориз някой ден.
За да си приготвите вкусен пържен ориз по китайски, е добре да използвате жасминов ориз за целта. Подобно на всички останали видове ориз (подсеща ни, че ако не разполагате с жасминов, можете да използвате и друг вид ориз, стига да е дългозърнест), той трябва предварително да бъде измит в гевгир под течаща вода. Колкото по-дълго време го миете, толкова по-добре. Оставете го хубавичко да се отцеди, след което го пуснете в леко подсолена и вряща вода. Количеството вода зависи от вида на ориза и би трябвало да е обозначено на опаковката му.
След като оризът заври, го разбъркайте веднъж и пуснете котлона на минимална степен и го гответе под капак до пълна готовност. Внимателно го изсипете в тавичка и го оставете да се охлади, след което го приберете в хладилника за няколко часа.
Последната стъпка е запържването на ориза, което става в силно сгорещено олио и при непрекъснато, но внимателно разбъркване. Добавят се и зеленчуци по ваш избор, а защо не и месца? Финалният завършек идва с добавянето на натриевия глутамат, както се досещате.
Но пък наистина става много вкусен пържен ориз по китайски, който препоръчваме да консумирате с бамбукови клечки и щедро полят със соев сос.
Вижте още:
Коментари