Класическата рецепта за мляко с ориз е позната от незапомнени времена и има ориенталски произход. Независимо от това тя присъства във всяка кухня на Стария континент.
И не само - по целия свят зрънцата ориз, обвити в сгъстено мляко, се хапват с удоволствие, а в САЩ дори отбелязват деня на оризовия пудинг на 9 август.
Оризов пудинг, сутляш или традиционното мляко с ориз - нека да видим как да приготвим вкусено мляко с ориз стъпка по стъпка. То наистина е успешно, ако изберете подходящи продукти и следвате определена технология.
За да приготвите мляко с ориз, е добре да използвате сорт с кръгли зърна. В него се съдържа повече нишесте и десертът с ориз ще има плътна и приятна консистенция.
Как се приготвя мляко с ориз стъпка по стъпка
Преди да използвате ориза, трябва да го почистите от чужди примеси и много добре да го измиете под студена течаща вода. Добре е, когато приготвяте мляко с ориз, да го варите в метален съд с незалепващо покритие, в който десертът ви се приготвя за по кратко време. Общото време на готвене е 25-30 минути, през което сгъстяващият се продукт трябва редовно и добре да разбърквате.
За приготвянето му ви е нужно 1 л прясно мляко (най добро е домашното), 1 ч.ч. ориз, 2 ч.ч. вода, щипка сол, 1 ч.ч. захар и 40 г масло. Залейте ориза със студената вода и го поставяте на котлона, след като заври, намалете котлона и варите, докато набъбне и поеме цялата течност. Добавете прясното мляко и щипка сол, оставете да ври на бавен огън, като периодично разбърквате бавно и внимателно.
След като започне да се сгъстява, зачестете с бъркането - и така до готовност. В сварения вече десерт добавете захарта, разбъркайте и добавяте маслото и отново бъркате до разтопяване и усвояване. Още докато е топло, млякото с ориз се разсипва по десертни купички или чаши и се остава да се охлади, сервира се студено.
Полезни и вкусни допълнения към мляко с ориз
- Сушени плодове – добре измити и попарени стафиди, кайсии, смокини, сини сливи, сушени ябълки, череши и круши;
- Захаросани плодове без оцветители – от папая, ананас и др. екзотични плодове, както и домашно приготвени;
- Всякакъв вид натрошени ядки;
- Подправки – канела, джинджифил, ванилия;
- Пресни плодове – банани, киви и според сезона горски и градински плодове;
- Зеленчуци – тиква;
- Мед вместо захар, но след като се поохлади.
- Сладка и конфитюри.
Вижте още: Защо не ми се сгъстява сутляшът?
Коментари