Сутляшът е традиционен десерт за балканската кухня, името му идва от турски и означава мляко с ориз, но сутляшът НЕ е същото като познатото ни мляко с ориз.
По принцип в десерта освен с мляко и ориз се добавят още яйца, нишесте, ванилия, а може и други продукти в зависимост от рецептата, която следвате. Въпреки че сутляшът не е много труден за приготвяне, понякога хората изпитват трудност при приготвянето му. Няма нищо сложно, стига да знаеш, защо не се случва.
Първо е важно съотношението на ориза и млякото, трябва да е 1:3 или 3:5. Това значи около една чаша ориз на литър мляко.
Главната причина, поради която не се сгъстява сутляшът, всъщност е самото варене. В повечето рецепти пише да се вари до готовност на ориза, но в действителност трябва да продължите варенето на слаб огън, докато не получите желаното сгъстяване. Ако спрете да варите, след като е готов оризът, рискувате да ви се получи по-скоро супа с мляко и ориз, отколкото сутляш.
И последно, но не на последно място - захарта. Задължително сложете захарта последна, защото тя пречи на ориза да се свари.
Коментари