Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Празничната трапеза за Пасха

Празничната трапеза за Пасха

Празничната трапеза за Пасха

Всеки голям религиозен празник, където и да е по света, има своите традиции и изисквания, които трябва строго да се спазват. Това важи и за еврейската религиозна традиция, в която централно място заема празникът Пасха.

Пасха се нарежда сред най-древните еврейски празници. Свързан е с важен момент от еврейската история, описан в Библията, в главата Изход. Това е събитието, при което израилтяните напускат Египет и това изселване е краят на египетското робство над тях, което се смята за начало на историята на евреите.

В кухнята им този празник е намерил отражение в редица кулинарни забрани. Те включват ограничения като това да не се ядат тестени изделия, зърнени и бобови храни, хляб и изделията от него. Забранени са всякакви видове растително масло без зехтина и кокос.

Разрешени са месото, яйцата, рибата и млечните продукти. Празничната трапеза изисква да присъстват определи храни и в определено количество. Ето как трябва да бъде подредена трапезата на Пасха.

Подредба на трапезата на Пасха

Tрапеза за Пасха

На празничната трапеза на Пасха, която се нарича Седер, се сяда задължително след като е произнесена молитва, а на нея са подредени задължителните храни и напитки, които символизират ключовите моменти от Изхода.

1. Виното е задължителна напитка и то в количество по 4 чаши за всеки;

2. Месото трябва да бъде изпечено върху кокала, най-често агнешко;

3. Обредният хляб маца, който е безквасен хляб само от брашно и вода, също е задължителна част от трапезата;

4. Варените картофи или маркови също се поднасят задължително;

5. Сладкишите трябва да бъдат с кокос или ядки;

6. Всяко поднесено ястие има специално название, с което е останало от времената, които се отбелязват с Пасха;

7. Цялата подредена трапеза има свой център, това е пасхално блюдо, което се нарича кеара. Специалният съд е плосък с определени места за всеки вид храна, но може да се използва и обикновена плоска чиния, на която да се наредят необходимите храни.

Задължителни храни за подредба на кеарата

Празничната трапеза за Пасха
Снимка: Sonya Simeonova

Шест вида са храните, които са със собствена символика и представят различните основни аспекти на излизането от Египет.

- Зроа - така се нарича парчето месо върху кокал. То символизира пасхалното агне. Като зроа може да бъде използвано и пилешко крилце, изпечено на силен огън;

- Бейца - това е варено яйце, символизиращо празничната жертва. На трапезата се слага обелено;

- Марор - така се наричат листата от маруля или цикория. Горчивите зелени листа напомнят за горчивината на живота в Египет;

- Карпас - това название е за означаване на понятието зеленчук. Обикновено се използва варен картоф или целина. Символизират пролетта, с възраждащата се природа;

- Харосет - това е смес от настъргани ябълки, ядки и червено вино. Това е символът на глината, с която евреите са работили на големите строителни обекти в Египет. Добавят и фурми към тях;

- Чазерет - представлява пюре от ситно нарязан хрян за приготвяне на сандвичи от маца с марор.

Всички хранителни продукти, които са поставени на кеарата, имат за цел да напомнят за всяка решаваща крачка на евреите към свободата им, а молитвите и песните в прослава на Бога довършват атмосферата на празника Пасха.

Вижте още: Идеи за изварена Великденска пасха.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Потребител#326228
Трябва да смените заглавието (Песах вместо Пасха), за да не обърквате хората.
1
0
Станислава Вълкова
Еврейският празник Песах, тази година в Израел празнувахме началото на април (5-13 ),
1
0