За празничната трапеза на рождения си ден зарадвайте близките си и приятелите си с нещо наистина оригинално, което все още не са опитвали и ще го запомнят.
Вкусно предястие са солените бонбони Рафаело. Необходими продукти: 3 топени сиренца, 2 яйца, 2 скилидки чесън, 1 супена лъжица майонеза, 4 ореха, 4 рачешки рулца.
Яйцата се варят десет минути, охлаждат се, като се залеят със студена вода. Топените сиренца се слагат за няколко минутки във фризер и се настъргват на ситно ренде.
Настъргват се и сварените яйца. Сиренцата се разбъркват с яйцата и се добавя майонезата. След това се добавят нарязаните на много ситно или смлени орехи и нарязаният на ситно чесън.
Всичко се разбърква добре и се оформят топчета с големината на орех. Рачешките ролца се настъргват на ситно ренде и в тях се овалват топчетата така, както бонбоните – в кокосови стърготини. Поръсете със зелени подправки, нарязани на ситно. Топчетата се оставят за два часа в хладилник и са готови за консумация.
Пиле във вино е изискан деликатес, който е подходящ за рожден ден. Необходими продукти: 1 по-едро пиле, 1 люта чушка, 100 грама пушен бекон, 1 дафинов лист, черен пипер на зърна, 1 глава лук, половин бутилка червено сухо вино, 1 чаша червено сладко вино, сол на вкус.
Чушката се нарязва на ситно, а ако е сушена, се натрошава. Може да се замени с щипка лют червен пипер. Беконът се нарязва на ситно и се запържва. Поръсва се с пипера.
Пръжките от бекона се нареждат в тава. Пилето се запържва в мазнината от бекона до златиста коричка. Преди всяко обръщане пилето се ръси с малко сол.
В тавата се слага дафиновият лист, черният пипер, нарязаният на кръгчета лук и се поставя пилето. Пилето се поръсва с още малко сол и се залива с виното.
След 40 минути се вади, пилето се обръща, похлупва се с капак и се пече още половин час. Пилето се изважда от тавата и се слага в топла чиния. Сосът от печенето се кипва, добавя се малко брашно, за да се сгъсти. Пилето се поднася със сос и печени картофи.
Коментари