Няма човек, който да не знае значението на думата мезе, но малко повече информация никога не е излишна. Думата е от турски произход и се използва за название на храната, която се поднася като разядка или допълнение към алкохола, за предпазване от напиване.
Консумацията на мезето е удоволствие за гостите, защото с него започва всяка празнична трапеза. Въпросът какво да бъде мезето, тънко или дебело да се нарежат съставките, които оформят цялата композиция, и как да се подредят, за да изглеждат ефектно и красиво на масата, е въпрос, който не е с повишена трудност.
Има няколко основни правила, които трябва да се спазват, при създаването на композицията в салатиерата:
- Месните, млечните или зеленчуковите продукти се обособяват в отделни редици или карета, в зависимост от замисъла, като всеки ред или каре е добре да бъде от един и същи вид колбас, млечен продукт или зеленчук. Симетрията е основно изискване, което създава красивата картина на цялото плато;
- Дребните съставки като маслини, гроздови зърна и други трябва да отговарят на същото изискване, дори когато са посипани в платото, е нужно да не нарушават общия замисъл, който се подчинява на чувството за красив ред на съставките;
Самият начин на подреждане на празничните мезета е изцяло дело на фантазията на домакинята, която създава композицията на мезетата.
Интересна идея е някое от мезетата да бъде тематично. Например новогодишното мезе може да бъде посветено на годината, която се посреща. Предстои да посрещнем годината на Металния Вол според китайския календар, затова най-сръчните и креативните могат да изваят главата на вола в чинията като мезе.
От кашкавал и топено сирене, подправени с майонеза и чесън, може да се изваят рогата на вола и муцуната му. От колбас - ушите и муцуната му. От сварено яйце - очите, а с маслини - ноздрите, веждите и зениците на очите. Цялата композиция може да се декорира отстрани със свежа салата.
За начинаещи домакини също има подходящи и не по-малко вкусни варианти. Такъв е разядката с червени сушени чушки и лук. Трябва само чушките да се изпекат или сварят, да се обелят и нарежат на дребно, а после да се стрият на пюре. Няколко стръка пресен лук се нарязват и счукват със сол. Смесват се с чушките, овкусяват се с олио и оцет и се получава вкусно мезе за ракията.
Световната кухня дава също много добри идеи за мезета за празника - тапас, антипасти, сред които различни брускети, сирена, също са перфектните мезета за всеки повод.
Коментари