Бирата е неотменна част от ежедневието на повечето българи. Може би както французите не могат без вино, така и българите без бира. Дали към обяда или вечерята, докато гледаме футбол или друг спорт или просто за отмора - газираната напитка от хмел е чест спътник.
И така...с какво най-често замезваме бирата? С чипс, пуканки, всякакви крекери и соленки - все "здравословни" неща. А до какво води всичко това? Точно така - до бирено коремче и повечко килограми.
Ето защо решихме да ви съберем няколко идеи за бирени мезета, които няма да навредят на добрата ви форма.
Бяло мезе
![Картофена салата](/files/lib/220x165/kartofena-salata-nadenica.webp)
Пригответе няколко твърдо сварени яйца, бяло сирене и кашкавал. Нарежете ги на ситно, а след това ги залейте с майонеза.
Заместете пържените картофи или чипса с варени или картофена салата.
Излишно е да казваме, че варените картофи са много по-полезни и здравословни от пържените и чипса. А приготвянето на картофена салата може и да отнеме малко повече време, но резултатът върху организма ви ще е много по-добър. Сварете картофите, нарежете ги (или ги намачкайте с вилица), прибавете червен лук или праз и овкусете с оцет, зехтин и сол. По желание можете да добавите кисели краставички.
Сурови ядки
![Бирени мезета](/files/lib/220x165/tv_beer_pizza.webp)
Пържена царевица, бирен фъстък или силно подсолен слънчоглед - все нездравословни мезенца, които са в минус на добрата форма. Опитайте се да ги смените с безсолни ядки или най-добре сурови. Ако все пак не можете да се ограничите от солените ядки - ограничете количеството.
Мезе "Солени сълзи"
Ще са ви необходими следните продукти - 250 грама бутертесто, 100 грама тънко нарязан колбас по избор и 100 грама настърган кашкавал.
Разпределете парчетата колбас върху тестото с форма на правоъгълник. Отгоре поръсете с настъргания кашкавал. Навийте дългите страни на правоъгълниците на руло една към друга, като се застъпят по средата. Увийте тестото в фолио или хартия за печене и поставете за не по-малко от 30 минути във фризер. След това нарежете на парчета с дебелина около 1 сантиметър и поставете в предварително намазнена тава. Фурната трябва да е загрята до 180 градуса, а мезенцата се пекат за 15-20 минути.
![Брускети](/files/lib/220x165/brusketi-homemade.webp)
Вкусни брускети
Най-лесният начин е да запечете филийки от франзела със зехтин и чесън. Но ако разполагате с повече време и желание, може да добавите още продукти по ваш вкус. Ние ви предлагаме брускети на тостер. Ще са ви необходими филийки стар хляб, зехтин, 2 домата, 10 черни маслини, 2 скилидки чесън, бял пипер, риган, босилек и лимонов сок.
Изпечете тънки резени хляб в тостера. Веднага след това ги полейте обилно със зехтин. Обелете доматите като отстраните и семките и ги нарежете на ситни кубчета. Нарежете маслините на ситно, а скилидките чесън - счукайте. Смесете маслините, чесъна и доматите и добавете подправките. Отново залейте със зехтин и лимонов сок, разбъркайте добре. Накрая разпределете тази смес върху изпечените филийки.
Нека не забравяме, че тайната на всяко удоволствие е в баланса. Затова, наздраве и да ви е вкусно!
Коментари