Пюретата са една от най-лесните гарнитури към всякакви месни и рибни ястия. Лошото е обаче, че в повечето домакинства се приготвят единствено пюрета от картофи, а всяко нещо, с чиято консумация се прекалява, лесно втръсва. Ето защо ще Ви предложим 3 по-нестандартни рецепти за приготвяне на пюре:
Пюре от пащърнак
Необходими продукти: 2 корена пащърнак, 2 малки глави кромид лук, 1 морков, 150 г сметана, 3 с. л. масло, 1 с. л. олио, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Обелете корените пащърнак, моркова и лука и ги нарежете на дребно. Загрейте олиото заедно с 2 с. л. масло и запържете продуктите. Това става на тих огън и се задушават докато омекнат.
Когато са готови се прецеждат, с пасатор или миксер се разбиват на пюре, добавя се останалото масло и сметаната, подправят се със сол и черен пипер на вкус и се връщат за 1 мин на все още топлия котлон. Пюрето се поднася топло заедно с месни и рибни ястия.
Пюре от боб и леща
Необходими продукти: 500 г боб, 500 г леща, 200 г прясно мляко, 100 г масло, 2 яйца, 3 с. л. брашно, няколко листенца пресен джоджен или мента, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Лещата и бобът се сваряват и се пасират. Смесват се и към тях се добавя млякото и запърженото в маслото брашно. Вари се докато пюрето се сгъсти, след което към него се прибавят разбитите яйца и нарязаните на ситно зелени подправки. Посолява се на вкус и се сервира докато е още топло.
Пюре от моркови, картофи и праз
Необходими продукти: 6- 7 картофа, 2 моркова, 1 голям стрък праз лук, 2 топени сирена, 5 с. л. масло, 5 с. л. прясно мляко, сол на вкус.
Начин на приготвяне: В малко подсолена вода се слагат обелените и нарязани на кубчета картофи, обелените и настъргани моркови и възможно най-ситно нарязаният праз лук.
Варят се до пълна готовност, водата се изсипва, добавят се маслото и топеното сирене, изчаква се да се разтопят и продуктите се намачкват. Накрая се сипва млякото, подправя се с още сол ако е необходимо и пюрето отново се намачква. Сервира се топло.
Коментари