Хумусът е разядка, която на външен вид прилича на кьопоолу. За приготвянето ѝ са ви нужни няколко основни съставки: нахут, сусамов тахан, подправки.
Любителите на кулинарните експерименти могат да добавят съставки по свой вкус и да приготвят собствена интерпретация на разядката.
Хумусът засища, като в същото време има ниско съдържание на калории. Богат е на желязо и белтъчини. С популяризирането на здравословното хранене, веганството и вегетарианството, хумусът завзема все повече територия, защото в оригиналната му рецепта няма продукти от животински произход.
Традиционната рецепта включва 250 г сух нахут или 500 г от консерва, 8 с.л. зехтин, 3 скилидки чесън, 4 с.л. лимонов сок, 4 с.л. тахан (сусамово пюре), 1/2 ч.л. смлян кимион, сол, пипер.
Нахутът се накисва от вечерта, сварява се и се отцежда. Водата от варенето се запазва. Ако е от консерва, водата също се запазва. След това се пюрира, добавят се всички други съставки.
Масата трябва да е гладка, гъста, но да капва от лъжицата при обръщане. Ако е много гъста, се добавя от водата от варенето. Оформя се в чиния, гарнира се по желание. Често при сервирането се предлагат цели стръкове магданоз, с които се топи от хумуса.
Друга нестандартна рецепта, която би очаровала всеки почитател на тази разядка, е орехово-лимонения хумус.
За направата му ще имате нужда от 100 г орехи, 1 ч. л. кимион на зърна, 1/2 ч. л. кориандър на зърна, 1/2 ч. л. кайенски пипер, 400 г консерва нахут, 60 мл зехтин, 3 с. л. лимонов сок, 2 скилидки чесън, 1 ч. л. сол.
На сух тиган се запичат орехи до приятен аромат и се охлаждат. В същия тиган се запържват зърната кимион и кориандър за 30 секунди. Семената се стриват на прах. В блендер се поставят отцеденият нахут, зехтинът, лимоновият сок, ситно нарязаният чесън, солта и стритите подправки.
Хумусът, който включва кисело мляко, също е много популярен. Ако спазвате някаква диета, тази рецепта за хумус с кисело мляко е по-подходяща за вас заради липсата на тахан и зехтин.
Необходимите продукти са: 400 г нахут (пресен или консервиран), 1 скилидка чесън, 1/2 ч.ч. кисело мляко, 1 с.л. вода, сол и лимонов сок на вкус.
Първо пасирайте накиснатия от предната вечер нахут или консервирания, заедно с чесъна. Добавете киселото мляко, водата, лимоновия сок и подправките.
По желание можете да добавите черен пипер на вкус или щипка куркума за привличащ погледите цвят.
Коментари