Ако сте любители на здравословното хранене и вегетарианските рецепти, няма начин да не сте опитвали нахут. Вероятно също така го свързвате с ястия като Кюфтенца от нахут, Хумус, Нахутени питки.
Но тази зърнена култура не е подходяща само за приготвяне на солени ястия. Деликатният вкус на нахута позволява той да бъде влаган и в различни сладки изкушения като индийските бонбони Ладу, а шоколадовият хумус е именно едно от тях.
Шоколадовият хумус е десерт, който напомня на течен шоколад и петмез. Той е предпочитан от хората, които не консумират животински продукти или търсят по-здравословна алтернатива на познатите ни шоколадови изделия.
Ето и как да си приготвите за нула време най-вкусния шоколадов хумус, с който да зарадвате цялото семейство.
Необходими продукти: 1 консерва нахут, 4-5 с.л. кленов сироп/мед или кафява захар/, 1 прахче ванилия, 3-4 с.л. какао, 2 с.л. тахан 4 с.л. вода
Начин на приготвяне: Отделете нахута от консервата и го измийте добре. Поставете го в кухненски блендер, като преди това може да го обелите. Добавете останалите съставки и пасирайте до гладка консистенция.
При необходимост капнете още малко вода, за по-лесно пасиране. Охладете за кратко и поднесете в подходящи десертни съдове, като украсите шоколадовия хумус със сушени плодове, натрошени сурови ядки, семена или парченца шоколад.
Коментари