Черният шоколад е любимо изкушение за мнозина, но освен приятен за небцето, той е много полезен и за здравето.
Учени от университетската болница в Дюселдорф установиха, че приемът на по-голямо количество флаваноли значително може да подобри състоянието на сърдечно-съдовата система и по-точно – да запази еластичността на кръвосносните съдове.
По този начин рискът от високо кръвно налягане спада. Флаванолите са антиоксиданти, съдържащи се в какаото, от което е направен шоколадът.
С увеличаването на количеството флаваноли в диетата намалява 10-годишният риск от инфаркт с 31 процента, а от сърдечно-съдово заболяване – с 22 процента. Освен в черния шоколад, голямо количество флаваноли има и в ябълките.
Неподсладеното какао обаче си остава един от най-добрите източници на ценния антиоксидант. За да се насладите на ползите от шоколада, избирайте такъв с висок процент какао.
Освен за кръвоносните съдове, черният шоколад е много полезен и за настроението. Съставките в него повишават нивата на ендорфините в мозъка и така бързо се повдига настроението.
Черният шоколад контролира нивата на кръвната захар, защото има много нисък гликемичен индекс – 23. Шоколадът ни държи сити и потиска желанието за похапване на нещо вредничко.
Сред ползите от черния шоколад се нареждат подобряването на концетрацията, защита на кожата от вредните слънчеви лъчи, подобряване на очното здраве и помощ в битката с излишните мазнини.
Коментари