Фразата шоколадова бира е донякъде объркваща, защото може да означава няколко различни неща. Само защото една бира е описана от пивоварната като шоколадова, не значи непременно, че в нея има шоколад.
Обикновено при приготвянето на шоколадова бира се използва какао на прах. Повечето други форми на шоколад съдържат известно количество какаово масло. Тази мазнина може да предизвика проблеми с крайния резултат на този вид бира, така че сухият прах без мазнини е най-добрият вариант за варене.
Има и бири с това наименование, в които няма и следа от шоколад и какао. Шоколадовите аромати в тях се произвеждат, като се използва подходяща смес от печен ечемик, която води до определен шоколадов вкус и аромат.
Само защото имаме намеци за определен вкус в крайния продукт, това не означава, че всъщност се използва дадена съставка. Шоколад може да влезе в бирата и под формата на специален малц от ечемик, наречен шоколадов малц.
Името идва от цвета на малца, който прилича на тъмен шоколад. Предлага пикантен или орехов вкус на бирата, както и тъмночервен цвят.
Като цяло бирата и шоколадът имат добро допълване на вкусовите качества. Затова и си заслужава да се опита този успешен експеримент на пивоварството.
Коментари