Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Къде е най-добре да съхраняваме шоколад?

Къде е най-добре да съхраняваме шоколад?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
97516
Шоколад във фолио

Шоколадът е най-сладкото изкушение, а рецептите с шоколад са любими на малки и големи. Ароматни и вкусни - те са радост за всички сетива. Използваме шоколад за направата на различни сладкиши или за украса на любимите ни торти. Винаги е полезно да имаме шоколад под ръка у дома, но къде да го скрием от домашните гладници?

Всички знаем, че при високи температури шоколадът се топи, така че за мнозина може би изглежда логично да държат шоколадови блокчета в хладилника си. Но дали това е правилно и къде всъщност е най-добре да съхраняваме шоколад?

Въпреки че какаовите зърна в шоколада често идват от топли тропически страни, топлината не е най-добрият приятел за шоколадовите барове. Но и студът не е много полезен за тях. Къде тогава да държим шоколада?

Всъщност е най-добре да съхранявате шоколад при стайна температура между петнадесет и двадесет градуса. За предпочитане изберете сухо и тъмно място. По този начин шоколадът е най-малко изложен на температурни колебания.

Често ли държите шоколада си в хладилника? По-добре да не го правите повече. Работата е там, че водата и захарта в шоколада реагират на ниските температури и в резултат на това по изделието се получава белезникав слой. Освен това при съхранение на шоколада в хладилника той може да поеме от миризмата на другите храни наоколо.

Блокчета шоколад

Ако съхранявате шоколадови блокчета извън хладилника на места с често променяща се температура, това може да доведе до промени във визията на шоколада, тъй като той ще се затопля и стяга периодично. Затова търсете подходящи места с постоянна температура, дори и тя да е малко над двадесет градуса.

Ако обаче температурата е много висока, единственият начин да предотвратите омекването на шоколада е поставянето му в хладилник. Уверете се, че изделието е плътно увито в алуминиево фолио и след това го поставете в контейнер за храна, след което го затворете с капак.

По този начин можете да го съхранявате в хладилник без опасност от побеляване на шоколада. При изкарването на шоколадовото изделие навън обаче, го изчакайте да се отпусне на стайна температура, за да не е твърде студено и твърдо.

Вижте също как да разпознаете качествения шоколад, защо шоколадът побелява и защо да ядем повече черен шоколад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest