Gotvach.bg»Съвети»Защо побелява шоколадът?

Защо побелява шоколадът?

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716723
Защо побелява шоколадът?

Случвало ли ви се е да намерите забравен шоколад, покрит с бяло покритие в кухненския шкаф? Често това се случва, когато купувате шоколадови бонбони в магазина. Със сигурност ще се зарадвате да разберете, че това не означава непременно, че шоколадът е с изтекъл срок на годност.

Бялото покритие на шоколада обаче може да отблъсне всеки любител на сладкото. Има ли повод за притеснение?

Защо побелява шоколадът

Всъщност това странно явление се нарича "цъфтеж" и се получава поради неправилно съхранение. При твърде високи или ниски температури частиците мазнина в шоколада се издигат на повърхността и създават прахообразен филм.

Учените са установили как точно се образува бял налеп върху стария шоколад и са намерили начини да предотвратят появата му. Химиците съобщават за откритието си на страниците на списанието Applied Materials & Interfaces.

Бялата плака е напълно безвредна и не влияе на вкуса на продукта. Учените отдавна знаят, че така наречената плака се дължи на факта, че мазнините (например какаовото масло) излизат на повърхността на плочката шоколад и кристализират там.

Американски химици успяват да заснемат процеса на образуване на плака в реално време. За да ускорят процеса, те смилат основните съставки на шоколада (какаови зърна, захар, мляко на прах и какаово масло) на прах и изследват кристалната му структура с мощни рентгенови лъчи. След това като експеримент към пробите са добавени няколко капки слънчогледово масло, в резултат на което мазнината започна бързо да се движи през малките пори в шоколада (поради ефекта на капилярността).

Изследователите заключават, че най-добрият начин да се предотврати образуването на плака, е да се намали порьозността на шоколада. Освен това при определени условия на съхранение количеството на течните мазнини в плочката е сведено до минимум (това е хладно място с температура около 18 °C по Целзий).

Ако все пак не ви стиска да хапнете побелял шоколад, използвайте го без притеснения в рецепти за:

- шоколадов фъдж;

- шоколадов кекс;

- шоколадови десерти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати