Плодовете са най-добрият източник на витамини. Заедно с минералите и микроелементите те укрепват защитните сили на организма.
Пюрето от плодове е изключително полезна храна за бебето, а освен това е една от основните при захранването на малкия човек.
Кое пюре е по-добро: приготвеното в домашни условия, или купеното от магазина?
Готовите пюрета спестяват от вечно недостигащото време на майката, но пък домашно приготвената с любов и внимание бебешка плодова храна е по-здравословна и разнообразна, защото дава възможност за богат избор на плодове, които да се използват.
Практиката е показала, че захранването с домашни пюрета става по-лесно и това се отчита като едно от големите им предимства.
Плодовете в домашно приготвените пюрета за бебета запазват по-голямата част от полезните вещества и така витамините и минералите, от които детето се нуждае, са осигурени чрез плодовото му пюре.
Как се приготвя плодово пюре?
Най-важното изискване към плодовете, от които ще си приготвим плодовото пюре, е да бъдат здрави и чисти. Загнилите лесно се забелязват и отстраняват, но ако има съмнение за състава на плодовете, добра идея е да се накиснат за един час във вода, преди да се обработят.
Най-добре е плодовете да се сварят на пара, преди да се пюрират, и трябва да се внимава да не се преварят, защото ще загубят полезните си вещества.
За да се получи желаната гъстота на пюрето, в плодовете се добавя малко вода и след това се пасират. Това е простата технология за приготвяне на пюре от плодове за бебето.
Друго важно условие, за да бъде таза храна пълноценна за детето, е да се подготвя винаги за конкретното хранене. Това, което остане, е добре да се изхвърли, а не да се оставя за ядене по-късно. Пюре от плодове може да се консумира и на по-късен етап, ако е консервирано правилно. Това означава бурканчето да се затвори и свари за 20-25 минути.
Лесни рецепти с плодови пюрета
Пюре с банан и ябълка - ½ ябълка се почиства, обелва и сварява. ½ банан се намачква. Всичко се пасира, прибавят се 30 милиграма адаптирано мляко. За едно хранене.
Пюре от ябълка, круша и синя слива - измиват се, обелват се и се сваряват 1 ябълка, 1 круша и 2 сини сливи. Пасират се и към тях се добавя адаптирано мляко до получаване на желаната консистенция.
Плодово пюре с ориз - ½ чаена чаша ориз се почиства, измива и сварява. 1 ябълка и 1 праскова се измиват, обелват и сваряват в друг съд. Всичко се пасира и подслажда леко. Може да се прибави и парче пъпеш, който също трябва да е пасиран.
Коментари