Мелбите, палачинките, кремовете и изобщо повечето сладкиши, гарнирани с шоколадов топинг, имат много по-апетитен вид и страхотен вкус. Не е задължително да купувате шоколадов топинг от магазина. Ако имате повече свободно време, можете сами вкъщи да си приготвите ароматен шоколадов „сос”.
Шоколадов сос N1
Необходими продукти: 100 грама шоколад, 400 мл прясно мляко, 3 жълтъка, 40 г захар, малко топла вода.
Шоколадът се настъргва, залива се с малко топла вода и топло мляко и се оставя да се стопи. По желание можете за малко да поставите сместа на слаб огън. Отделно жълтъците се разбиват със захарта и се прибавят на тънка струя към шоколада. След това се прибавя внимателно останалата част от топлото мляко. Сместа се бърка на слаб огън, докато се сгъсти, без да се оставя да заври.
А шоколадовия топинг можете да заливате кремове и други сладкиши.
Шоколадов сос N2
Необходими продукти: 400 мл прясно мляко, 200 грама захар, 2 жълтъка, 50 г шоколад, 10 г брашно.
Млякото и захарта се поставят на котлона до завиране. Предварително брашното се размива в малко вода и се прибавя на тънка струя към врящото мляко, заедно с настъргания шоколад и разбитите жълтъци. Сместа се бърка на слаб огън до сгъстяване, без да ври.
Със сосът се заливат палачинки, пудинги и др.
Шоколадов сос „Шато”
Необходими продукти: 100 мл прясно мляко, 40 г захар, 5 г какао, 5 г шоколад, 3 г бяло брашно, 5 г масло.
Какаото и брашното се размиват в млякото. Прибавя се захарта. Сместа се оставя да заври, като се бърка, за да не загори. прибавя се омекналият шоколад и се разбърква. Накрая се прибавя и маслото. То трябва да се разтопи бавно, за да се избегне образуването на коричка на сместа. След като се охлади, сосът се прецежда.
С него се заливат кремове, сладоледи, мелби, мляко с грис и пр. Рецептите са предложени в книгата „Ободрителните напитки в нашия дом”.
Коментари