Има няколко версии за това кой е изобретил бонбоните трюфели. Според една от тях това шоколадово лакомство е приготвено за първи път от кулинарния специалист Огюст Ескофие през 1920 г. Деликатесът е резултат от грешка на неговия ученик.
Според втората версия авторът на рецептата за трюфел е французинът Луи Дюфур през 1895 г. Той измислил този десерт в очакване на Коледа. Сметаната, шоколадът и какаото на прах направили невероятно вкусни бонбони, които скоро станали популярни не само във Франция, но и в чужбина.
Защо сладкото лакомство е наречено „трюфел“
Защото по форма много напомня на едноименната вкусна гъба. С течение на времето класическата рецепта за бонбони се променя и сега можете да опитате трюфели с различни пълнежи, топинги, както и веган варианти. Този световноизвестен десерт е лесен за приготвяне у дома.
Класическия шоколадов трюфел
За традиционно лакомство шоколадов трюфел ще ви трябва висококачествен шоколад, течна пълномаслена сметана и какао на прах. Понякога трюфелите се приготвят с масло. Тогава те са малко по-плътни.
Ако класическата версия ви се струва твърде калорична, можете да направите шоколадови бонбони и по друг начин. Трябват ви печени бадеми, меки сини сливи и малко семена от чиа.
Вместо последното можете да вземете кокосови стърготини или да увеличите броя на ядките. Готовите сладки трюфели се поръсват обилно с какао на прах и се сервират.
Рецепта за хитри шоколадови трюфели
Можете да приготвите и Трюфели Орео. Комбинирайте бисквитки с крема сирене и ще получите вкусно лакомство за чай или кафе. Такива десерти без печене са чудесна помощ за домакините. Готовите трюфели покрийте с глазура и украсете с натрошени бадеми. За да хрупкат добре ядките, ги загрейте в тиган заедно с 1 с.л. л. захар.
Ръчно изработените шоколадови трюфели могат да бъдат чудесен подарък.
Опаковайте сладките какаови бисери в красива кутия и се чувствайте свободни да почерпите с него вашите близки и приятели!
Коментари