Топингът представлява заливка, с която се покриват сладкарски изделия - сладкиши, торти, кекс, сладоледи и други. Най-използваният топинг е шоколадовият, но разнообразието от заливки за сладкиши е наистина голямо, като най-характерни след шоколада са плодовите топинги.
Освен подобряване на вкусовите качества на сладкишите или създаване на нови вкусови усещания, топингът се използва и за декорация на сладкото изкушение. С него визията на десерта изглежда завършена. Характерно е, че с топинг се залива десертът непосредствено преди да бъде поднесен.
Повечето десерти и сладкиши се заливат с топинг, но има и рецепти, при които топингът се поднася отделно като блюдо, украсен с ароматна подправка, подходяща на вкусовите или ароматни качества на съставките.
Плодови топинги
Плодовите топинги са предназначени за заливане на сладкиши или десерти и са особено предпочитани заради невероятния аромат на пресни плодове, който придават на десерта. С няколко прости рецепти ще представим част от разнообразието на тази добавка към храната.
Топинг от горски плодове
Подходящ е за мусове, кексове, кремове и други сладкиши.
Необходими продукти: 200 г захар и 200 г горски плодове. Сокът на 1 лайм и няколко стръка мента за украса.
Начин на приготвяне: Плодовете за топинга и захарта се слагат в касерола и се варят 15 минути. Пасират се и се прецеждат. Ако е необходимо, сиропът се сгъстява още, а накрая се добавя сокът от 1 лайм. Топингът се поднася отделно от муса или сладкиша с украса от мента. Може основният десерт да се залее с него.
Летен плодов топинг
Една уникална рецепта, която позволява топингът да се остави за седмица-две в хладилника и с него да се украсяват торти, сладкиши, плодови салати или сладолед.
Необходими продукти:
250 г ягоди
100 г череши
100 г кайсии
няколко вишни или касис
300 г захар
Начин на приготвяне: Почистените плодови се режат на парчета и се заливат със захарта. Добавя се 1/2 к.ч. вода. Вари се на слаб огън 10-15 минути. След като изстине, се прибира в хладилник за по-продължително ползване.
Бадемов топинг
Тази заливка е малко по-тежка и се добавя към кекс и други сладкиши, докато се пекат. Служи като глазура.
Необходими продукти:
1/4 ч.ч. масло
1/3 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. глюкоза
1/4 с.л. сол
1 и 1/2 ч.ч. бадеми
Начин на приготвяне:
В касерола се разтопява маслото, смесва се с глюкозата, захарта, солта и 2 супени лъжици вода и се оставя да ври 4 минути. Прибавят се филираните бадеми и се разбърква. С този топинг се намазва кексът или сладкишът, който се пече, а после се допича за около 15 минути.
Коментари