Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави плодов топинг за сладкиши?

Как се прави плодов топинг за сладкиши?

Плодов топинг

Топингът представлява заливка, с която се покриват сладкарски изделия - сладкиши, торти, кекс, сладоледи и други. Най-използваният топинг е шоколадовият, но разнообразието от заливки за сладкиши е наистина голямо, като най-характерни след шоколада са плодовите топинги.

Освен подобряване на вкусовите качества на сладкишите или създаване на нови вкусови усещания, топингът се използва и за декорация на сладкото изкушение. С него визията на десерта изглежда завършена. Характерно е, че с топинг се залива десертът непосредствено преди да бъде поднесен.

Повечето десерти и сладкиши се заливат с топинг, но има и рецепти, при които топингът се поднася отделно като блюдо, украсен с ароматна подправка, подходяща на вкусовите или ароматни качества на съставките.

Плодови топинги

Плодовите топинги са предназначени за заливане на сладкиши или десерти и са особено предпочитани заради невероятния аромат на пресни плодове, който придават на десерта. С няколко прости рецепти ще представим част от разнообразието на тази добавка към храната.

Топинг от горски плодове

Топинг от горски плодове

Подходящ е за мусове, кексове, кремове и други сладкиши.

Необходими продукти: 200 г захар и 200 г горски плодове. Сокът на 1 лайм и няколко стръка мента за украса.

Начин на приготвяне: Плодовете за топинга и захарта се слагат в касерола и се варят 15 минути. Пасират се и се прецеждат. Ако е необходимо, сиропът се сгъстява още, а накрая се добавя сокът от 1 лайм. Топингът се поднася отделно от муса или сладкиша с украса от мента. Може основният десерт да се залее с него.

Летен плодов топинг

Топинг

Една уникална рецепта, която позволява топингът да се остави за седмица-две в хладилника и с него да се украсяват торти, сладкиши, плодови салати или сладолед.

Необходими продукти:

250 г ягоди

100 г череши

100 г кайсии

няколко вишни или касис

300 г захар

Начин на приготвяне: Почистените плодови се режат на парчета и се заливат със захарта. Добавя се 1/2 к.ч. вода. Вари се на слаб огън 10-15 минути. След като изстине, се прибира в хладилник за по-продължително ползване.

Бадемов топинг

Тази заливка е малко по-тежка и се добавя към кекс и други сладкиши, докато се пекат. Служи като глазура.

Необходими продукти:

1/4 ч.ч. масло

1/3 ч.ч. захар

1/3 ч.ч. глюкоза

1/4 с.л. сол

1 и 1/2 ч.ч. бадеми

Начин на приготвяне:

В касерола се разтопява маслото, смесва се с глюкозата, захарта, солта и 2 супени лъжици вода и се оставя да ври 4 минути. Прибавят се филираните бадеми и се разбърква. С този топинг се намазва кексът или сладкишът, който се пече, а после се допича за около 15 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest