Когато купувате диня, не вземайте първата, която е пред вас, а следвайте тези няколко съвета, които ви гарантират сладка и узряла диня.
• Винаги купувайте диня през август. Изложените дини преди този месец най-вероятно са третирани и узрели под човешка намеса;
• Хубавата червена и сладка диня можете да познаете по жълтеникаво-оранжево петно в долната част на динята. Колкото по-тъмно е, толкова по-узряла е динята. Ако петното е бяло-зеленикаво означава, че все още не е добре узряла.
• Сухата чепка не е гаранция, че динята е зряла. Тук трябва да вметнем, че изсъхналата чепка невинаги означава узряла диня, както твърдят нашите баби. В наши дни търговците първите дни след откъсване завързват чепката, поради което дръжката изсъхва.
• Узрялата и сладка диня издава хубав кънтящ звук и скърца при най-малкото докосване;
• Избирайте дини със среден размер. Твърде големите дини се подхранват с голямо количество азотен тор, което означа, че съдържат голямо количество нитрати, а малките дини са неузрели и неподхранени.
Когати следвате тези стъпки, ще се наслаждавате истински на вкуса на динята - тя ще бъде узряла и следователно сладка
Коментари