Лесно ще направите ефектна пяна за капучино и кафе, ако имате кафе машина с приставка за пара, с чиято помощ ще направите млечна пяна.
Необходимо ви е прясно мляко, по възможност пълномаслено, което се налива в каничка до половината на съда. След това се зарежда машината с вода и се чака да загрее. Тръбичката за пара се слага в млякото.
Ако няма отбелязано докъде да се сложи тръбичката, потопете я на два-три сантиметра. В процеса на правене на млечна пяна движете съда с млякото нагоре и надолу, но много внимателно, за да не разлеете млякото.
Можете също така да въртите съда с мляко около оста му. Опитайте се да избегнете съскащия звук, който се получава от образуването на мехурчета въздух в млякото.
След двадесет секунди изключете машината или поне приставката за пара. Идеалната пяна, която се образува по този начин, трябва да е кремообразна, с минимално количество мехурчета въздух. Тя трябва да е плътна, а не пореста.
Следете температурата на прясното мляко. То не трябва да кипва, тъй като след кипването му млечната пяна веднага ще спадне и усилията ви ще бъдат напразни.
Най-добрата температура за приготвяне на млечна пяна се определя по следния начин: ако не можете да държите с голи ръце съда с горещото мляко повече от пет секунди, температурата е перфектна. Тя е около 60-89 градуса.
След като пяната е готова, в еспресото се долива топло прясно мляко, за да се получи капучино, и отгоре се слага пяната с лъжица. Поръсва се с канела.
Когато правите кафе с млечна пяна, предварително леко разбърквате с лъжица пяната, за да захванете и млякото от дъното на съда. След две завъртания на лъжицата преместете пяната в чашата с еспресо с помощта на чаена лъжичка.
Ако нямате специална машина за правене на капучино или с приставка за млечна пяна, това не е причина да се откажете от мисълта за кафе или капучино с гъста пухкава пяна.
Налейте в малка тенджерка мляко, загрейте го на бавен огън до
60-89 градуса и започнете внимателно и бавно да го разбърквате с лъжица. Не го кипвайте. Млечната пяна ще украси кафето ви и ще обогати вкуса му.
Коментари