Кафето е любима напитка на милиони хора по света, но съдържащият се в него кофеин има редица вреди за организма.
Вреди от кофеина в кафето
Дори в малки количества са катализатор при растежа на кистите. Освен това в големи дози води до умора, тревожност, депресия и безсъние.
Кофеинът освен това извлича калция от тялото, поради което нараства силно риска от остеопороза.
Повишеното кръвно налягане е друга отрицателна последица от консумацията на кафе, заради повишените наслагвания на холестерол, а стомашни проблеми като рефлукс, киселинност, а намалява и плодовитостта.
Ползи от кафето от спелта
Решението на проблема с кафето и вредите от кофеина е употреба на безкофеиново кафе. Една от възможностите е кафе от спелта. Суровината - спелта не случайно е определена като храна на бъдещето. Тя носи радост, тонизира и енергизира тялото.
Тя насища организма с хранителни вещества, особено с протеин, тъй като съдържанието му в спелтата е високо. Освен това съдържа много фибри, минерали и витамини - А и група В, мазнини и белтъчини.
Спелтата се понася добре от хората с хранителни алергии към пшеница, тъй като се усвоява по-лесно от храносмилателния тракт.
Самото кафе от спелта е лишено от кофеина.
Рецепта за домашно кафе от спелта
Кафе от спелта има 2 начина за проготвяне.
Единият е с цели семена, а другият - с брашно от спелтата.
Нужно е 1 чаша семена от спелта да се накиснат във вода и да се измият добре. След това се поставят в чугунен тиган и се пекат, докато станат светло кафяви от всички страни. Изваждат се 2 супени лъжици от тях и останалите се изпичат до тъмно кафяво, но без да прегорят. След това се смесват със светло кафявите зърна.
За 1 чаша кафе от спелта е нужно 1 чаша вода да се постави в тенджера, в която да заври. Добавя се една препълнена лъжица от спелтата и се вари 10 минути, докато водата стане кафява. Течността се прецежда и сипва в кафена чаша.
По-удобен начин, с който сме свикнали при приготвяне на кафе, е да се смелят семената от спелта, както правим с обикновеното кафе. Полученото брашно се сварява и сервира по познатия начин.
Кафето може да се направи и със спелта, и цикория, с последното от които се получава познатият ни заместител на кафето инка. В този вариант се добавя и цикория на прах.
Коментари