Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си направим слънчогледово брашно?

Как да си направим слънчогледово брашно?

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
15082386
Как да си направим слънчогледово брашно?

Слънчогледовото брашно е универсална и питателна алтернатива без глутен на традиционното пшенично брашно. Снабдено с основни хранителни вещества и приятен орехов вкус, слънчогледовото брашно може да се използва в различни рецепти - от печене до готвене.

Тази статия ще ви преведе през простия процес на приготвяне на слънчогледово брашно у дома, като ви позволява да впрегнете пълния потенциал на тази възхитителна съставка.

Съберете съставките за приготвяне на слънчогледово брашно

За да направите слънчогледово брашно, ще ви трябват следните съставки:

- Сурови слънчогледови семки (олющени или не);

- Блендер или кухненски робот;

- Сито с фина мрежа или сито за брашно;

- Херметичен съд или буркан за съхранение на брашното.

Препичане на слънчогледовите семки (по избор)

За да подобрите вкуса на вашето слънчогледово брашно, помислете за препичане на суровите слънчогледови семки преди смилане. Загрейте фурната си до 350°F (175°C). Разстелете слънчогледовите семки на един слой върху тава и ги запечете за около 5-7 минути или докато станат леко златисти и излъчват приятен аромат. Следете ги внимателно, за да предотвратите изгаряне.

Смилане на слънчогледовите семки

Слънчогледово брашно

След като слънчогледовите семки се охладят (ако са препечени), ги прехвърлете в блендера или кухненския робот. Пулсирайте семената на висока степен, докато се превърнат във фин прах. В зависимост от мощността на вашия уред този процес може да отнеме няколко минути. Правете периодични паузи, за да предотвратите прегряване на машината.

Пресяване на брашното

За да осигурите гладка и постоянна текстура, пресейте смлените слънчогледови семки през фино сито или сито за брашно. Тази стъпка ще премахне всички останали по-големи парчета, оставяйки ви с фино слънчогледово брашно.

Съхранение на слънчогледовото брашно

Прехвърлете слънчогледовото брашно в херметически затворен съд, за да запазите свежестта му. Съхранявайте го на хладно и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина. Слънчогледовото брашно може да издържи няколко месеца, ако се съхранява правилно.

Използване на слънчогледово брашно в рецепти

Безглутеново брашно

Сега, когато имате домашно приготвено слънчогледово брашно, можете да го използвате като заместител 1:1 на традиционното пшенично брашно в много рецепти. Слънчогледовото брашно работи добре за печива като торти, мъфини, бисквити и палачинки. Той също така добавя приятен орехов вкус към безглутеновия хляб, което го прави отличен избор за хора с чувствителност към глутен.

Приготвянето на слънчогледово брашно у дома е лесен процес, който разкрива цял свят от кулинарни възможности. Чрез смилане на сурови слънчогледови семки и пресяване на полученото брашно ще имате питателна и безглутенова алтернатива на конвенционалните брашна.

Експериментирайте със слънчогледово брашно в различни рецепти и се насладете на неговите полезни качества и уникален вкус във вашите кулинарни творения.

Вижте още:

- Ползите от слънчогледовия тахан;

- Ползи от слънчогледовите семки и тахан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest