Gotvach.bg»Статии»Хранителни Продукти»Слънчогледово брашно

Слънчогледово брашно

Слънчогледово брашно

Слънчогледът е култура, която свързваме основно с олиото, но от него се добиват и други продукти, сред които слънчогледовото брашно. То има своето място сред хранителните продукти, макар да не заема място, каквото има олиото.

Мястото на слънчогледовото брашно сред други видове брашно

В съвременните условия на изобилие на храна, сред многото видове брашна и в конкуренцията на пшеничното брашно, това, което се добива от слънчоглед, трудно е намерило своето запазено място. Изпреварват го също ръженото брашно, царевичното, оризовото. По-популярни от него са кокосовото, сусамовото, бадемовото.

И все пак - слънчогледовото брашно е намерило място сред тях, защото е висококачествен протеинов продукт, източник на чист растителен протеин, незаменем за вегетарианското хранене, както и за консумация от тези, които спазват религиозните пости.

Получаване и химичен състав на слънчогледовото брашно

Слънчогледовото брашно е напълно природен естествен продукт, получен от семената на смлян слънчоглед, семената на който са частично обезмаслени преди това.

По метода на студеното пресоване те се смилат на прах и се превръщат в суровина, източник на растителни протеини. Цветът на брашното с високо качество е съвсем близък до този на семето, или малко по-тъмен. Брашното се смила много фино, придобива деликатен вкус, аромат на слънчоглед и мекота.

Като резултат от преработката на слънчогледово масло, брашното от слънчогледови семки се получава в процеса на пресоване на семената чрез органични разтворители. В резултат на това остатъчното масло в слънчогледовото брашно след пресоване е около 1, 5-2 %.

В слънчогледовото брашно се съдържа и люспа, но не повече от 16 процента, но вече може да се произвежда и брашно без никакви люспи в него.

Въпреки че се прави от семена, които частично са обезмаслени, брашното не е с ниска калоричност. Химическият му състав дори изпреварва този на пшеничното брашно.

На първо място сред елементите е лизинът. Тази незаменима аминокиселина предотвратява инфекции и вирусни атаки. Насърчава и усвояването на калция и синтеза на хормони и ензими.

Метионинът е друга аминокиселина в състава, подобряваща липидния метаболизъм и отлагането на мазнини в черния дроб.

Съдържащият се аргинин стимулира кръвообращението, а хлорогенната киселина е антиканцерогенна.

Отличният химически състав е допълнен от витамините от група В, бета- каротина, витамините А, С и РР, минералите калций, цинк, селен, желязо, фосфор, магнезий и други.

Много важна характерна черта на това брашно е, че на практика не съдържа антихранителни вещества.

Полезни свойства на слънчогледовото брашно

Слънчогледово брашно употреба
Снимка: Йоана

Чист продукт

Този уникален природен продукт не съдържа външни примеси. Той няма нужда от оцветители, консерванти и други вещества за подобряване или запазване.

Слънчогледовото брашно е без глутен

Освен това слънчогледовото брашно е безглутенов продукт, което го прави подходящ за консумация при редица заболявания и състояния, свързани с глутена.

Антивирусни качества на брашното от слънчоглед

Ястията с това брашно се смятат за общо средство за укрепване на тялото при сезонните настинки. Заради диетичните фибри в него се препоръчва като храна за прочистване от токсини.

Ползи за здравето на вътрешните органи

Този продукт се усвоява бързо и лесно от организма и е подходящ при заболявания на бъбреците, стомашно-чревния тракт и белите дробове, както и при обща слабост.

Ползи за здравето на сърцето и сърдечната функция

Ниското съдържание на наситени мазнини и в същото време високото съдържание на здравословни мазнини като омега - 3 и омега-6 мастни киселини подобряват сърдечното здраве и понижават холестерола.

Регулира кръвната захар

Слънчогледовото брашно има нисък гликемичен индекс, което значи, че не предизвиква бързи скокове в нивата на кръвната захар. Това го прави подходяща храна за диабетици и за всички, които искат да поддържат здравословни нива на глюкоза в кръвта.

Противопоказания за употреба и съхранение на слънчогледово брашно

Въпреки че притежава множество полезни вещества, употребата на слънчогледово брашно има доста противопоказания за употреба. То е много висококалорично. Затова тези, които броят калориите и търсят само здравословни нискокалорични продукти, трябва да се откажат от него. Хората с наднормено тегло също не бива да го използват.

Страдащите от възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт трябва да бъдат много внимателни с това брашно, защото то е частично обезмаслено и може да създаде проблем на хората със заболявания на черния дроб, панкреаса и жлъчката.

Трябва да се предвидят и алергични реакции към него.

Съхранението на продукта става задължително в хладни и сухи помещения, в оригиналната опаковка, за да не се окисли от въздуха. Срокът му на годност е до 6 месеца.

Използване на слънчогледово брашно в кулинарията

Хляб със слънчогледово брашно

Приложението на продукта в кулинарията е много широко. Мъфините, хлябът, палачинките, кексът и домашните бисквити ще станат не само по-вкусни, но и по-здравословни с добавка на слънчогледово брашно.

Трябва да се знае, че използването на продукта в естествена форма е много рядко. Обикновено се смесва в равни порции с пшеничено брашно или друго здравословно. Изпечените изделия добиват лек и много пикантен орехов вкус и деликатна ефирна текстура.

От слънчогледово тесто се правят сладкиши с уникален вкус. Халвата е обичана от деца и възрастни, може да се добави към сосове за рибни и месни специалитети.

От него се прави и напитка, която е истинска витаминозна бомба. Брашното се смесва със захар и сол, налива се топла вода и се получава питателна напитка, която може да замени закуската сутрин.

Слънчогледовото брашно като фураж за храна на животните

Този продукт е много познат в животновъдството. Когато се използва за фураж при отглеждането на животни, той подобрява качеството на животинските продукти. Кравите увеличават добива на мляко, то е по-маслено.

Много добро приложение има в отглеждането на птици. Малките пилета се захранват с такова брашно. При отглеждането на птици се препоръчва да се избира брашно с минимално количество люспи в него. Фураж е за хранене на риби.

При животните, както и при хората, трябва да се спазва дневната доза за брашното. На кравите се дават до 3 кг дневно от него, на кокошките носачки до 35 г на ден. През зимата това количество не бива да надвишава 10 г. Това брашно е отлична хранителна добавка, но изисква спазване на предписанията за дозиране, защото прекомерната употреба е вредна.

Какво да приготвим от слънчогледово брашно

Слънчогледово брашно

Палачинки от слънчогледово брашно

Необходими продукти:

300 г слънчогледово брашно

2 яйца

60 г мед

3 г сол

700 г нискомаслено мляко 1 %

50 г слънчогледово олио

Приготвяне:

Яйцата се разбиват, последователно се добавят медта и солта, а после и млякото. Пресятото брашно се добавя постепенно. В тиган се изсипва лъжичка слънчогледово масло да се разстеле по цялата повърхност и след това се загребва с черпак от тестото. Нужни са около ¾ от вместимостта му за една палачинка. Тестото се разстила по тигана и се пече до златисто от двете страни.

Може да се приготвят кифлички, мъфини, домашна халва със слънчогледово брашно и да се използва за много други рецепти - вкусни и здравословни.

Вижте още:

- Хранителни предимства на слънчогледовия тахан;

- Да си направим слънчогледов тахан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес