Брашното от слънчогледови семки е точно това - прави се чрез смилане на слънчогледови семки, докато достигнат фина прахообразна текстура. Не се подлъгвайте да го правите в домашни условия - най-вероятно няма да се получи толкова фино като фабричното и ще ви разочарова при приготвянето на палачинки или каквото сте наумили да приготвите със слънчогледово брашно.
То е добра алтернатива на брашното при печене без глутен и някои пекари го предпочитат пред бадемовото брашно, защото има предимството да не е от ядки, което е превенция срещу хранителни алергии. Вкусът е относително неутрален, с лека сладост.
Слънчогледът е издръжлива култура, която се отглежда по света от 16 век.
Има два основни вида слънчогледови култури. Единият вид се отглежда за семената, които ядете, докато другият, се отглежда за маслото (олиото). Слънчогледовите семки, които ядем, са обвити в неядливи черупки на черни и бели ивици, наричани още люспи. Използваните семки за извличане на слънчогледово олио са с твърди, черни черупки. Самите семена се събират лесно от цветята и в големи количества са невероятно гъвкави като източник на храна. Семената могат да се използват за производство на олио за готвене, за храна за животни, за масло от семена и слънчогледов тахан или като вкусна закуска от семена, която често виждаме в магазините за хранителни стоки.
Състав на слънчогледовото брашно
Брашното от слънчогледови семки съдържа цялата голяма хранителна стойност на слънчогледовите семки. Брашното от слънчогледови семки е с високо съдържание на растителни протеини, богато на антиоксиданти и фибри. То е отличен източник на витамин Е и селен, които помагат за защитата на клетките от увреждане.
Освен това слънчогледовите семки са добър източник на полезни растителни съединения, включително фенолни киселини и флавоноиди, които също действат като антиоксиданти.
Слънчогледовите семки могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане, холестерола и кръвната захар, тъй като съдържат витамин Е, магнезий, протеини, линолова мастна киселина и няколко растителни съединения.
Предимства на слънчогледовото брашно
Проучвания свързват слънчогледовите семки с множество други ползи за здравето.
По принцип това безглутеново брашно не трябвало да съдържа ядки. Това, че не съдържа ядки, го прави безопасно за употреба от почти всеки страдащ от алергия от ядки.
Евтино е, особено в сравнение с бадемовото брашно, което е обичайната алтернатива за тези, които избягват глутена.
То е много хранително - храната от слънчогледово брашно включва витамини от група В, витамин Е и антиоксиданти като фенолни киселини и флавоноиди. Доказано е, че тези антиоксиданти подобряват здравето на мозъка и помагат за регулиране на теглото.
Има неутрален вкус, за да не повлияе на вкуса на вашите рецепти.
Естествено по-сладко е от зърненото брашно, така че може да ви помогне да намалите добавените подсладители при готвене.
Брашното от слънчогледово семе е подобно по текстура на бадемовото брашно или брашното от кашу.
Съдържа значително повече протеини и по-малко въглехидрати от другите брашна, което го прави идеално за кето рецепти или палео такива.
За да може да се направи брашно от слънчогледово семе след прибиране на реколтата, семената са:
- Изсушени;
- Олющени;
- Внимателно се смила на фин прах, за да се получи брашното.
Как да направите успешно брашно от слънчогледово семе у дома
Процесът на смесване на семената за създаване на брашно трябва да се направи много прецизно. Смлените слънчогледови семки могат бързо да се превърнат в паста, ако се пасират твърде дълго. Което означава, че ще получите масло от семена. Което, макар и вкусно, очевидно няма да работи като заместител на брашното.
Кулинарна употреба на брашно от слънчогледови семки
Брашното от слънчогледови семки е алтернатива без глутен и ниско съдържание на въглехидрати, което често се използва в печенето за създаване на по-здравословен хляб, сладкиши и други печива. Използва се и като сгъстител в сосове и като протеинова добавка в смутита и шейкове.
Използването на брашно от слънчогледови семки е невероятно лесно за рецепти, където се използва традиционно брашно, просто го заменете в съотношение 1 към 1. Ако го замените с кокос или маниока, ще трябва да използвате малко повече брашно от слънчогледово семе.
Това е така, защото кокосът и маниоката са естествено по-абсорбиращи от праха от слънчогледово семе. В тези случаи се препоръчва да добавите 1 пълна чаша брашно от слънчогледово семе към всяка ¼ чаша кокосово или маниоково брашно.
Коментари