Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезни свойства на слънчогледовите семки

Полезни свойства на слънчогледовите семки

редакция:
EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94265
Полезни свойства на слънчогледовите семки
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-26%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
21.33 лв.

Слънчогледовите семки са популярни по цял свят и се добавят към многозърнест хляб, здравословни барчета, закуски и прочие. Те са богати на здравословни мазнини, витамини и минерали. Тези хранителни вещества в ежедневното хранене са важни за намаляване на риска от общи здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Има не една причина, поради която си заслужава слънчогледовите семки да присъстват в менюто ни по-често. Диетологът Михаил Гинзбург акцентира върху полезните свойства на семките. Според експерта този продукт е полезен за укрепване на нервната система, поддържане на работата на сърцето, както и за красотата на кожата, ноктите и косата.

Слънчогледовите семки са изключително богати на магнезий, който действа успокояващо на централната нервна система и успокоява. Слънчогледовото масло съдържа много витамин Е, който е антиоксидант, предпазващ вътрешната стена на кръвоносните съдове от атеросклеротични увреждания.

Ефектът върху здравето на кожата, косата и ноктите се обяснява с високото съдържание на селен в семките. Селенът е изключително важен минерал не само за косата, кожата, ноктите, но и за сърдечно-съдовата система.

Освен това семките от слънчоглед са добър източник на полезни растителни съединения, включително фенолни киселини и флавоноиди, които функционират като антиоксиданти.

Слънчогледови семки

Когато слънчогледовите семки покълнат, това покълване намалява факторите, които могат да попречат на усвояването на минерали. Можете да закупите покълнали сушени слънчогледови семки онлайн или в някои магазини.

Въпреки че са богати на хранителни вещества, слънчогледовите семки са относително висококалорични.

Яденето на небелени семки е лесен начин да залъжете обилното похапване. Така ще забавите темпото на хранене и приема на калории, докато похапвате, тъй като е необходимо време, за да се отвори и изплюе всяка черупка.

Въпреки това, ако следите приема на сол, имайте предвид, че черупките (които хората обикновено смучат, преди да ги отворят), често са покрити с натрий. Съдържанието на натрий може да не е очевидно, ако етикетът предоставя информация само за хранителната стойност за ядливата част — семките. Някои марки продават версии с намалено съдържание на натрий.

Въпреки че алергиите към слънчогледовите семки са сравнително необичайни, са докладвани някои случаи. Реакциите могат да включват астма, подуване на устата, сърбеж в устата, сенна хрема, кожни обриви, лезии, повръщане и анафилаксия.

Слънчогледово олио

Алергените са към различни протеини в семената.

Маслото от слънчогледови семки може да бъде също толкова алергенно, колкото и цели семена. Много по-малко вероятно е рафинираното слънчогледово масло да съдържа достатъчно от алергенните протеини, но в редки случаи силно чувствителните хора са имали реакции към следи от количества в маслото.

Със слънчогледови семки може да приготвите различни соленки и крекери, които ще станат по-полезни и хранителни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest