Слънчогледовите семки са популярни по цял свят и се добавят към многозърнест хляб, здравословни барчета, закуски и прочие. Те са богати на здравословни мазнини, витамини и минерали. Тези хранителни вещества в ежедневното хранене са важни за намаляване на риска от общи здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания и диабет тип 2.
Има не една причина, поради която си заслужава слънчогледовите семки да присъстват в менюто ни по-често. Диетологът Михаил Гинзбург акцентира върху полезните свойства на семките. Според експерта този продукт е полезен за укрепване на нервната система, поддържане на работата на сърцето, както и за красотата на кожата, ноктите и косата.
Слънчогледовите семки са изключително богати на магнезий, който действа успокояващо на централната нервна система и успокоява. Слънчогледовото масло съдържа много витамин Е, който е антиоксидант, предпазващ вътрешната стена на кръвоносните съдове от атеросклеротични увреждания.
Ефектът върху здравето на кожата, косата и ноктите се обяснява с високото съдържание на селен в семките. Селенът е изключително важен минерал не само за косата, кожата, ноктите, но и за сърдечно-съдовата система.
Освен това семките от слънчоглед са добър източник на полезни растителни съединения, включително фенолни киселини и флавоноиди, които функционират като антиоксиданти.
Когато слънчогледовите семки покълнат, това покълване намалява факторите, които могат да попречат на усвояването на минерали. Можете да закупите покълнали сушени слънчогледови семки онлайн или в някои магазини.
Въпреки че са богати на хранителни вещества, слънчогледовите семки са относително висококалорични.
Яденето на небелени семки е лесен начин да залъжете обилното похапване. Така ще забавите темпото на хранене и приема на калории, докато похапвате, тъй като е необходимо време, за да се отвори и изплюе всяка черупка.
Въпреки това, ако следите приема на сол, имайте предвид, че черупките (които хората обикновено смучат, преди да ги отворят), често са покрити с натрий. Съдържанието на натрий може да не е очевидно, ако етикетът предоставя информация само за хранителната стойност за ядливата част — семките. Някои марки продават версии с намалено съдържание на натрий.
Въпреки че алергиите към слънчогледовите семки са сравнително необичайни, са докладвани някои случаи. Реакциите могат да включват астма, подуване на устата, сърбеж в устата, сенна хрема, кожни обриви, лезии, повръщане и анафилаксия.
Алергените са към различни протеини в семената.
Маслото от слънчогледови семки може да бъде също толкова алергенно, колкото и цели семена. Много по-малко вероятно е рафинираното слънчогледово масло да съдържа достатъчно от алергенните протеини, но в редки случаи силно чувствителните хора са имали реакции към следи от количества в маслото.
Със слънчогледови семки може да приготвите различни соленки и крекери, които ще станат по-полезни и хранителни.
Коментари