Слънчогледовите семки са попаднали в Европа по същия начин, както картофите, доматите и царевицата – след като Колумб открил Америка, те били донесени от испанските конкистадори.
Първоначално слънчогледът бил смятан за декоративно растение и за ползата от семките му европейците дълго време тънели в информационно затъмнение.
Слънчогледите украсявали градини и паркове. Според легендата един селянин от Русия решил да направи олио от слънчогледови семки с помощта на ръчна преса.
В края на деветнадесети век този вкусен и евтин продукт вече станал любим не само в Европа, но и в Америка. Слънчогледовите семки са наистина уникален продукт на природата.
Биологичната им ценност е по-висока от тази на яйцата и на месото, затова пък организмът ги преработва в пъти по-бързо, отколкото продуктите от животински произход.
Витамин D се съдържа много повече в слънчогледовите семки, отколкото в черния дроб на рибата треска, която винаги е била смятана за най-богат източник на това ценно вещество.
Който яде редовно слънчогледови семки, помага на кожата си да изглежда сияйна, подобрява храносмилателния баланс на организма, както и на лигавиците.
Слънчогледовите семки съдържат много незаменими аминокиселини, които осигуряват нормален обмен на мазнини в организма. Освен това те съдържат много ненаситени мастни киселини – линолева, палметинова, олеинова, стеаринова, арахидонова и други.
Някои от тях не се синтезират в организма на човека, но са по-ценни дори от някои витамини. Без ненаситени мастни киселини клетъчните мембрани и нервните влакна са много уязвими и лесно се разрушават.
Освен това така се натрупва излишен холестерол, който спомага за развитието на атеросклероза и на повишаване на риска от инфаркт на миокарда.
От минералите в слънчогледовите семки са най-значими фосфорът и калият, но също така има много магнезий, необходим за работата на сърцето. В семките на жълтото цвете има много селен, цинк, натрий, силиций, хром, мед, кобалт, желязо и какво ли още не.
Достатъчни са само 50 г семки дневно, за да бъде задоволена дневната норма от витамин Е за организма на възрастен човек. За съжаление обаче слънчогледовите семки са и много калорични – в 100 г се съдържат 700 калории.
Необелените семки могат да запазят ценните си вещества много дълго време, защото люспите ги пазят от вредни въздействия. Не си купувайте белени семки, защото в тях се окисляват мазнините, което е много вредно.
Коментари