Само 100 г слънчогледови семки е в състояние да усвои организмът ни в продължение на 24 часа. До този извод са стигнали американски учени, които изследвали влиянието на слънчогледовото семе върху човека.
Семките на слънчогледа са изключително полезни, защото съдържан ценни белтъчини, мазнини, аминокиселини, витамини Е, С, В, каротин и други полезни вещества.
Като източник на витамин D семките са по-ценни от черния дроб на рибата треска. В 100 г семки се съдържат 311 мг магнезий, което е повече, отколкото в ръжения хляб. 50 г семки са равностойни на 30 г олио и напълно задоволяват потребността на тялото от ненаситени мастни киселини и витамин Е.
Суровите слънчогледови семки помагат за по-бързото зарастване на рани на меките тъкани, на възстановяване на увредени кости и за възстановяване на силите след инфекциозни заболявания. Те са идеални и за връщане на изгубения апетит. Най-полезни са, когато са сурови.
Семките са пълни с витамини, които действат благотворно на кожата и нормализират баланса на киселините. Редовната им консумация е полезна за връщане на сияйния вид на кожата и прощаването с всевъзможни проблеми като лющене.
Слънчогледовите семки са безценен помощни за профилактика на атеросклерозата, инфаркт на миокарда и други заболявания на сърдечно-съдовата система.
Те помагат при заболявания на черния дроб и жлъчката. Все пак не експериментирайте, ако имате проблеми, а потърсете намесата на лекар.
Коментари