Всеки трети жител на нашата планета е с наднормено тегло. Според множество изследвания на световни учени причината за това е прекомерната употреба на захар. Този сладък продукт е със същата зависимост като алкохола и наркотиците. Белият прах е провокатор на много заболявания, свързани с метаболитни процеси.
Днес естествената захар се заменя с индустриална захар, с всичките примеси и добавки. Това е неригулируем, неконтолируем наркотик. Рафинираната захар – най-простият дизахарид, който се разделя на монозахариди вътре в нас. Глюкозата незабавно навлиза в кръвния поток, повишавайки нивото на захарта. Тялото автоматично реагира с освобождаване на инсулин от панкреаса - вещество, с помощта на което глюкозата може да разруши клетъчната бариера, попадайки в клетките, и да се трансформира в енергия.
Ето защо сладкото се счита за бърза енергия. Захарта, дава мигновен прилив на сила, инсулинът отначало освобождава захарта, но след това неговото ниво в кръвта рязко спада. Тялото при липса на захар се опитва да се защити, като възобнови стреса. Затова много бързо след консумиране на сладко възниква чувство на глад и желание да се яде нещо друго.
Парадокс: ядете захар, а енергията рязко започва да намалява.
Нова порция сладко – ново освобождаване на инсулин, отново намаляване на глюкозата и така в порочен кръг, затова е трудно да се заситите със сладко. В даден момент човек не се справя с този кръговрат, нараства инсулиновата резистентност, появява се диабет. Много хора не забелязват промените в тялото и живеят в преддиабетично състояние, което увеличава риска от рак. В някои случаи захарта може да падне до най-ниско ниво, водещо до гликемия.
Реакцията на захарта причинява определени процеси в мозъка. Сладкият продукт променя съзнанието: задействат се химически процеси, причинявайки състояние на раздразнение.
Излишните въглехидрати, глюкоза, фруктоза се превръщат в мазнини. Дебел хамбургер е много по безопасен от сладко и газирано. Продуктите без мазнини се заменят със захар. Хормонът инсулин предизвиква растеж на мастната тъкан и намалява метаболизма. Излишната захар в организма определя различни нива на метаболизъм, което трупа мазнини. Особено тези, които се отлагат около вътрешните органи – висцеларна мазнина, която води до различни метаболитни заболявания, които могат да са фатални.
С какво е опасна захарта?
Допринася за промени в кръвната захар, което води до чести промени в настроението и главоболие;
Води до нарушаване на имунната система, тъй като провокира растежа на гъбички и бактерии при нарушение на баланса, с които имунната система отслабва 17 пъти;
Прекомерната консумация на захар води до затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания;
Промишлената захар е токсична, защото извлича ценни витамини и минерали от тялото за собственото си храносмилане, изтощавайки тялото;
Преработеният продукт, консумиран ежедневно в големи количества, спомага за повишаване на киселинността в стомаха. За възстановяване на баланса са нужни все повече и повече минерали. В същото време от зъбите и костите се изхвърля много калций, които води до тяхното разрушаване и отслабване на тялото;
Предизвиква износване на всички органи в тялото, започвайки с черния дроб. Той се разширява с времето и достигайки определен лимит, изхвърля излишния гликоген в кръвта като мастни киселини. Те пък се отлагат в различни части на тялото: по корема, бедрата, задните части, гърба. След като попълнят по-малко активните части на тялото, мастните киселини запълват сърцето, бъбреците, което води до повишаване на кръвното налягане;
Една от най-ясните вреди за тялото ни от консумацията на захар е ускоряването процеса на стареене, защото хапването на много сладко оказва отрицателно въздействие върху кожата. Комбинирани в кръвта с протеини, молекулите на захарта причиняват състояние, по време на което се отслабва еластичността на телесните тъкани;
При преяждане със захар си причиняваме същите хронични заболявания, като алкохолизъм и пушене. По същия начин се засягат центровете за удоволствие в мозъка, провокирайки човека към прием на нова доза.
Коментари