Чесънът укрепва здравето, защото стимулира естественото производство на сероводород, твърдят американски учени. В голяма концентрация сероводородът е отровен.
Това е същият този отпадъчен продукт, който се получава при добиване на нефт и мирише на развалени яйца. Колкото и да е странно, тялото ни произвежда сероводород, който служи като антиоксидант и помага за производството на кръв.
Учените изцедили сок от чесън и го капнали върху червени кръвни телца. Те веднага започнали да отделят сероводород. Ето защо чесънът се препоръчва като профилактично средство срещу много болести.
Експерименти, проведени с лабораторни мишки, доказват, че чесънът помага на организма да се бори със сърдечната недостатъчност и намалява риска от смърт вследствие на инфаркт.
Според учените при приготвянето на ястия много готвачи и домакини грешат, като добавят чесъна в ястието веднага след като го нарежат или освободят скилидките от обелките.
Много по-полезно е, ако първо нарежете или изчистите скилидките и ги оставите да постоят на стайна температура петнадесетина минути, и чак след това ги добавите в ястието.
Ако искате да се справите с миризмата, която излиза от устата ви след употреба на чесън, хапнете малко семена от копър или анасон. Те ще неутрализират миризмата на чесън.
Коментари