Специалисти алармираха, че популярната хранителна добавка мононатриев глутамат, известна още като Е 621, води до пристрастяване към храната и преяждане.
Мононатриевият глутамат е разрешен у нас, но за ползите и вредите от тази добавка се водят големи спорове по света. Макар да няма вкус и мирис, Е 621 прави храните по-привлекателни и стимулира апетита.
Според някои учени от тази добавка се получава главоболие, сърцебиене, повреждат се клетките на мозъка и се създават условия за развитието на Алцхаймер.
По българските пазари с най-високо съдържание на мононатриев глутамат са колбасите, някои видове охладени пържоли, консервираните храни и лютениците.
Специалистите разкриват, че натриевият глутамат придава малко по-солен вкус на готовите продукти, запазва цвета им и удължава срока им на годност.
Доцент Параскова от Института за изследване и развитие на храните в Пловдив дори сподели, че някои производители си позволяват да използват недопустимо високи количества Е 621, които могат да бъдат вредни и опасни за здравето на консуматора.
В момента български специалисти работят по международен проект, където се оценява като абсолютно наложителна забраната да се влага натриев глутамат в храни за деца и ученици до 14-годишна възраст.
Експертите по храните настояват върху етикетите на продуктите да се съобщава допустимата дневна доза от натриев глутамат за консумация.
Изследвания за безопасността на тази добавка се правят и в момента от експерти на Европейската агенция по безопасност на храните, но крайните резултати ще бъдат огласени през 2016 година.
Междувременно Русия вече се готви да забрани хранителната добавка. Група депутати от Държавната дума вече подготвят законопроект, който ще наложи вето върху т.нар. подобрител на вкуса.
Инициаторите на забраната са народни представители от Либерал-демократическата партия, които са поискали становище по въпроса от Министерството на здравеопазването и Института по хранене на Руската академия на науките.
Коментари