Gotvach.bg»Статии»Кулинария»Опасна добавка в храната ни кара да преяждаме

Опасна добавка в храната ни кара да преяждаме

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Преяждане
Хидрофобирана покривка за маса против петна
Качество без компромис:
Хидрофобирана покривка за маса против петна
54.00 лв.

Специалисти алармираха, че популярната хранителна добавка мононатриев глутамат, известна още като Е 621, води до пристрастяване към храната и преяждане.

Мононатриевият глутамат е разрешен у нас, но за ползите и вредите от тази добавка се водят големи спорове по света. Макар да няма вкус и мирис, Е 621 прави храните по-привлекателни и стимулира апетита.

Според някои учени от тази добавка се получава главоболие, сърцебиене, повреждат се клетките на мозъка и се създават условия за развитието на Алцхаймер.

По българските пазари с най-високо съдържание на мононатриев глутамат са колбасите, някои видове охладени пържоли, консервираните храни и лютениците.

Колбаси

Специалистите разкриват, че натриевият глутамат придава малко по-солен вкус на готовите продукти, запазва цвета им и удължава срока им на годност.

Доцент Параскова от Института за изследване и развитие на храните в Пловдив дори сподели, че някои производители си позволяват да използват недопустимо високи количества Е 621, които могат да бъдат вредни и опасни за здравето на консуматора.

В момента български специалисти работят по международен проект, където се оценява като абсолютно наложителна забраната да се влага натриев глутамат в храни за деца и ученици до 14-годишна възраст.

Лютеница

Експертите по храните настояват върху етикетите на продуктите да се съобщава допустимата дневна доза от натриев глутамат за консумация.

Изследвания за безопасността на тази добавка се правят и в момента от експерти на Европейската агенция по безопасност на храните, но крайните резултати ще бъдат огласени през 2016 година.

Междувременно Русия вече се готви да забрани хранителната добавка. Група депутати от Държавната дума вече подготвят законопроект, който ще наложи вето върху т.нар. подобрител на вкуса.

Инициаторите на забраната са народни представители от Либерал-демократическата партия, които са поискали становище по въпроса от Министерството на здравеопазването и Института по хранене на Руската академия на науките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Галя
Галя
Мононатриев глутамат е опасен и наистина трябва да се забрани (синтетичния). Естественият - е безвреден. Добива се от вид водорасли. Затова не може да задоволи нуждите на пазара. Апетитът за все по-големи печалби не подбира начините и средствата. За съжаление не само мононатриевият глутамат е вреден, а безброй още други Е-та, така че е необходимо наистина много строг контрол, ако искаме и ние и децата ни да сме здрави
16.12.2013 22:40
2
1
Буби
Буби
Тази добавка действа на мозъка като наркотичните вещества и води до пристрастяване. Както е трудно на повечето хора да вземат умерено наркотични вещества, така е и с натриевия глутамат. И макар да се среща в природата, това което ние консумираме, е изцяло синтетично и в огромните количества, в които се съдържа в купуваните от нас храни уврежда организма.
25.11.2013 09:12
2
1
Мирослав Чернев
Мирослав Чернев
Не съм специалист, но мисля че се раздува излишно проблема. За разлика от други добавки с изцяло синтетичен произход, глутаматът е съставка естествено съдържаща се в различни храни. Ако се добива по естествен път и се употребява умерено, не виждам защо да не се ползва. Или да се забранява на деца. Преяждането не идва от пристрастяване към храната, а от лакомия. Иначе защо изобщо ще се стремим да готвим вкусно.
25.11.2013 00:15
1
2