Ако не можете да приключите нощта, в която сте си позволили да разпуснете с големи количества алкохол, без да нападнете хладилника в търсене на някакви тестени изделия или визита до близкия нон стоп за някакви хрупкави нездравословни храни, можете да намерите утеха във факта, че има научно обяснение за поведението ви.
В свое ново проучване експертите от Института Франсис Крик са намерили ясна връзка между алкохола и преяждането. Резултатите са изненадващи, тъй като етанолът е субстанция, пълна с хранителни калории, които потискат мозъчния апетит.
За да докажат твърдението си, учените провели лабораторни опити с мишки. В продължение на три дни те им давали етанол. След това за същия период от време гризачите приемали физиологичен разтвор. И в двата периода експертите следели и отчитали приема на храни на опитните обекти. Те установили, че приемът на храна е значително повишен в дните, когато мишките приемали етанол.
Данните показват, че употребата на алкохол предизвиква преяждане. Това е добре запазен биологичен феномен, характерен за бозайниците, независимо от естетическите им убеждения и социалната обусловеност, сочат констатациите на изследването.
Експертите се опитали да научат дали етанолът модулира сигнали за глад в мозъка. Те открили, че големи концентрации на етанол предизвикват клетъчна активация, подобна на дълго гладуване или хормонален физиологичен глад.
Точно и с това си свойство етанолът задейства сигнали в мозъка и поддържа постоянни фалшиви аларми за глад, карайки го да мисли, че трябва да накара тялото ни да приема допълнително храна.
Като цяло тези данни показват, че етанолът предизвиква функционално ремоделиране в биофизичните генератори на глада, задвижващи мозъка, като по този начин поддържа фалшив глад въпреки извънклетъчна хранителна достатъчност, казва водещият на изследването професор Джордж Хамстрийм.
Учените се надяват, че с тяхното изследване ще могат да осигурят допълнителна яснота на патологичното поведение като преяждане и свързаните с него болестни разстройства.
Коментари