Всеки знае какъв вълчи апетит ни обзема, след като пийнем повечко алкохол. Колкото по-голямо е количеството на консумираното, толкова по-гладни се чувстваме. Любителите на чашката определено знаят какво е чувството, но надали знаят защо се получава така.
Пиянски глад – така го наричаме. Някои го изпитват, още когато се приберат със сетни сили в дома, а други – след като станат от сън. Някои махмурлии дори се будят от стомашните си позиви и молби за храна.
Алкохолът активира специфичен протеин в мозъка, свързан с апетита. Предполага се, че той действа като отключващ механизъм за внезапния глад след пиене.
За да разберат защо алкохолът ни прави гладни, учени от института Франсис Крик във Великобритания са провели експеримент с мишки. Те са им инжектирали алкохол в продължение на три дни.
Дневното количество, което те получавали, било еквивалентно на две бутилки вино или 10 бири при хората. Оказва се, че консумацията на повече от 3 чаши вино дневно увеличава желанието за храна. А злоупотребата с алкохол е причина за наличието на нестихващ глад в следващите 24 часа.
Алкохолът буквално побърква дейността на невроните AGRP, които са отговорни за активирането на глада. Благодарение на необичайната им дейност гризачите поглъщали повече храна от обичайното. Ето защо учените са на мнение, че именно тези разстроени от алкохола неврони са отговорни за глада, провокиран от алкохола.
Освен че предизвиква глад, алкохолът е и изключително калоричен. Той забавя метаболизма, което за определен период от време спира изгарянето на мазнини. Причината – тялото се занимава само и единствено с обработката на алкохола.
Коментари