Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ето как сомелиерите ще ви поднесат вино

Ето как сомелиерите ще ви поднесат вино

Сомелиери

Сигурни сме, че ви се е случвало да си купите вино и да не харесате вкуса му. Дали причината е фактът, че не е много качествено и скъпо, или просто защото е сорт, който не ви допада, но това се е случвало поне веднъж на всички ни.

Ето как да подобрим вкуса на виното.

Декантирайте

Декантирането е процес, при който виното подобрява вкуса при досег с кислород. Това става, като се постави в декантер за около един час. Ако нямате такъв уред, просто го налейте в гарафа или голяма кана, за да остане известно време отворено на въздух. Така ще промените вкуса му. Ако и от време на време се сещате да го разклащате, още по-добре.

Охладете

Как сомелиерите поднасят вино

Друг работещ метод за подобряване на вкуса на виното е да го охладите. Знаем, че червеното вино не се пие студено, а на стайна температура - около 16-18 градуса. Но ако го охладите с още няколко градуса, то ще убиете киселинността му и така няма да усещате толкова силно алкохола в него. Но внимавайте, тъй като рискувате да го охладите твърде много и да загубите аромата му. А за бялото вино и розето е задължително да го охладите и оставите отворено за малко - със сигурност ще усетите разликата във вкуса му.

Чашите

Може да ви се струва глупаво, но има и огромно значение съдът, в който стои виното. За целта има специални чаши и гарафи, в които може да го сложите. Има дори такива, които ще задържат ароматите на виното за по-дълго време. Като цяло, е добре да наливате вино в широки чаши, с тясно гърло или кани, с които да го разсипвате преди това, а не направо от бутилката. Така част от корковата тапа може да попадне в чашата на гостите ви. А ако преди това сте го изписали в гарафа, ще избегнете това неудобство.

Храната

Поднасяне на вино

Друг важен фактор за вкуса на виното е правилното му съчетаване с подходящите храни. Червените вина са по-подходящи с червени меса, и обратно - белите вина с бяло месо. Затова сервирайте червено вино с телешко и бяло вино с пилешко.

А розето е много подходящо вино за съчетание в компания с дама, тъй като е любимото на нежния пол. Иначе, може да го съчетаете с различни видове сирена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest