Напоследък се налага тенденция в световен мащаб, която руши традициите, изградени в продължение на десетки години – тъмното месо и сирената да се сервират с червено вино, а светлите меса и рибата – с бяло.
Сега по-важно е не какво е месото, а по какъв начин е било приготвено.
Изборът на качествено вино, което да е подходящо към ястието, е комплимент към гостите и е добре да знаем какво трябва да се съчетае за перфектен резултат. Пушената риба не се сервира с леко вино, както и с вино с кисел привкус.
Към месото, печено на грил, независимо какво е, може да се поднесе всяко вино. Мекият вкус на тези мръвки ще подхожда на всеки вид вино. Печената риба е прекрасна със силно червено вино, особено през зимата.
Десертите, естествено, се поднасят с десертни вина – мускат и токайско. При липса на качествено десертно вино може да поднесете розе, то се приема добре, и то най-вече от дамите, които не могат да устоят на разкошния му аромат и на цвета му.
Има много подправки и ястия, които изобщо не допускат употребата на вино, затова съветът на специалистите е да се поднасят с по-твърд алкохол. Например наличието на оцет абсолютно притъпява чувствителността на езика.
Това не помага на възприятието на виното и дори да ви поднесат чаша с френско вино на 20 години, тя пак ще ви се стори безвкусна.
Вкусът и ароматът на виното се усещат най-добре с аромата на печени меса.
Лоши съседи на виното на масата са цитрусовите плодове, ванилията, кафето, канелата, шоколадът. Това, че в някои вина има лек дъх на някои от тези съставки, далеч не означава, че при консумация те могат да бъдат смесени.
Коментари