Може би често ви се е случвало да отидете до хладилника и да намерите изгнили и унищожени вашите плодове и зеленчуци. И тогава идва въпросът - как да ги запазим свежи и годни за употреба по-дълго?
С тези прости трикове и съвети няма да ви се налага да виждате вече тази мрачна картина и да хвърляте парите си в кофата.
Горските плодове са много нежни и крехки и всеки допир с тях може да доведе до развалянето им. За да избегнете това, ги съхранявайте в широки стъклени или керамични съдове с постлана на дъното им абсорбираща хартия или салфетка и разстояние помежду им. Хартията ще поема излишната влага и ще ги запази свежи.
За да запазите авокадото, го съхранявайте в найлонови или хартиени торбички, това ще удължи годността му.
Домати, краставици и чушки не се съхраняват в хладилник, само на стайна температура.
Бананите ще презреят и потъмнеят сравнително по-бавно, ако увиете около стъблото им стреч фолио или найлон.
Запазете чесъна и лука, като ги съхранявате на тъмно и прохладно място.
Никога не съхранявайте лука и картофите заедно, иначе те бързо ще покълнат, а за да запазите картофите, смесете ги с ябълки.
Броколи и карфиол се запазват, като се потопят стъблата им във вода, по същия начин се погрижете за аспержите - сякаш са букет цветя.
Грозде и череши сложете в найлонови торбички, целина и селъри увийте в алуминиево фолио.
Избягвайте затворени чекмеджета и шкафове, оставете плодовете и зеленчуците да дишат свободно на етажерка или в касетки и не забравяйте най-важното - не ги мийте преди съхранение!
Коментари