Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Плодовете и зеленчуците рязко поскъпнаха

Плодовете и зеленчуците рязко поскъпнаха

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Зеленчуци
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
122.00 лв.
97.60 лв.

Според данните на Националната статистика през месец февруари пържолите от свинско и птиче месо значително са намалили цените си, докато цените на зеленчуците продължават да растат.

Само за един месец зеленчуците в цялата страна са поскъпнали със средно 18%.

Оранжерийни краставици са поевтинели със 17.6%, като се предлагат за 2.90 лева за килограм, но вносните краставици от друга страна са покачили стойностите си с 6%, като килограмът им струва 2.65 лева.

Плодове

При доматите има повишение на цените и оранжерийни, и при вносните. Оранжерийни са скочили с 2.2 % до 1.88 лева за килограм, а вносните домати са скочили с 4.9%, като средно се продават за 1.88 лева за килограм.

При месото от друга страна се наблюдава плавно понижаване на цените, като за месо от едър рогат добитък сме плащали с 1.1% по-малко, за свинското месо – 1.3%, а колбасите и каймата са били с 0.5% по-евтини.

В началото на месеца са скочили и цените на повечето плодове.

От Държавната комисия по стокови борси и тържища съобщават, че ябълките са поскъпнали с 4%, като килограмът им вече се търгува за 1.05 лева. Поскъпнали са още и лимоните с 8.7%, като се продават за средно 1.88 лева за килограм.

Яйца

Цените на портокалите също са скочили с 7.4% и цитрусите вече се продават за 1.02 лева за килограм. Мандарините са поскъпнали с 10.2% и средната им цена в момента е 1.55 лева за килограм.

Данните показват и че общо разходите за трапезата през февруари са се увеличили с 0.2%. Цените като цяло са паднали, като месечната дефлацията е 0.4%, а годишната – 2.6%.

Пред журналисти министърът на земеделието и храните професор Димитър Греков заяви, че не се очаква поскъпване на агнешкото месо и яйцата преди Великден.

Той обясни, че в страната има достатъчно ферми, които едновременно да изнасят яйца за чуждестранните пазари и да задоволят нуждите на местните потребители.

Според министър Греков през последните години все повече хора се насочвали към отглеждането на овце, а ръстът им е скочил с до 12%.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest