Комбинацията на определен тип храни ни ката да преяждаме, тъй като поощрява мозъка ни към лакомия. Това установиха учени от Йейлския университет, сканирайки човешкия мозък, докато се храним.
При тестовете е установено, че когато ядем храни, съдържащи едновременно мазнини и въглехидрати, сме склонни да прекаляваме с количеството погълната храна.
Сканирайки мозъчната дейност след хранене, експертите смятат, че са открили причината за затлъстяването при много хора. Консумацията на мазнини и въглехидрати заедно ни кара да изпитване постоянен глад за още.
Установено е също, че ако хапваме само мазнини или само въглехидрати, сме склонни да бъдем по-умерени с погълнатото количество храна. Но ако са заедно под формата на баничка или бургер, лакомията ни ще се изостри.
В експеримента са участвали 206 доброволци, които е трябвало да изберат любимите си продукти. След това са се подложили на ядрено-магнитен резонанс, за да се установи как организмът им се повлиява от приетата храна.
Резултатите показали, че комбинацията между мазнини и въглехидрати оказва най-силно въздействие върху чувството ни за глад, като създава и усещането за удоволствие.
Фалшивото щастие, от друга страна, ни кара да търсим още от нездравословната храна и води до пристрастяване, подобно на пристрастяването към наркотици.
Коментари