Якуб Крейчик и Марек Хъмпъл оповестиха, че са създали суперхрана, в която се съдържат всички необходими съставки за един човешки организъм. Алтернативната храна е наречена МАНА.
Чешките учени са избрали името МАНА за алтернативната си храна, защото е подобно на небесния дар от Библията.
Създателите ѝ казват, че в нея няма холестерол, наситени мастни киселини, токсини или канцерогенни вещества. Авангардната храна се предлага във форма на прах, която трябва да се разтвори във вода, за да се консумира.
Цветът ѝ е бежов и няма вкус. Аромати към нея могат да се прибавят по желание.
МАНА е евтина и икономична алтернатива на познатата ни до момента храна.
Суперхраната може да се използва и за да се контролира приема на калории. Чрез консумацията на МАНА хората, които искат да отслабнат или да натрупат мускулна маса, ще им е много по-лесно да преминат на диета без глутен или лактоза.
Изследване на експерти по хранене по-рано тази година показва, че с някои суперхрани като годжи бери трябва да се внимава, защото консумацията им не е съвсем безвредна.
В някой случай дори суперхраните могат повече да навредят, отколкото да помогнат.
Храни като годжи бери, киноа и къдравото зеле могат да доведат до проблеми с щитовидната жлеза и дори обостряне на артритни състояния, твърди специалистът Петронела Ревиншиър.
Според експертът консумацията на суровото къдраво зеле пречи на нормалното функциониране на щитовидната жлеза.
Редовното похапване на прехвалената киноа може да претовари червата и да ги раздразни.
Доказано е също, че химичният състав на годжи бери увеличава риска от развитие на синдрома пропускливите черва.
Миналата година учени установиха, че 61% от хората са купували някои продукти, само защото им е сложен етикетът суперхрана. Британската диетологична организация веднага взе отношение по въпроса, като заяви, че тези храни не са напълно безопасни.
Консумирайте годжи бери с повишено внимание – особено ако имате артрит. По-добре ги заменете с обикновени сини боровинки, малини, ягоди и къпини, които са богати на антиоксиданти, а и са по-вкусни“ – гласи официалното становище на британските специалисти.
Коментари