Забравете за млечния шоколад, ако искате да отслабнете, съэветват датски диетолози. Според тях горчивият шоколад е много по-полезен от млечния, тъй като намалява влечението към сладко и мазно.
Освен това той е пълен с антиоксиданти, които разрушават основните помощници на стареенето – свободните радикали. Според учените хапването на горчив шоколад е безценно за липсата на качени килограми след празници.
Освен всичко друго горчивият шоколад кара тялото да се чувства много по-заситено, отколкото когато ядем млечен шоколад. За да се сравнят ефектите от двата вида шоколад, 16 млади здрави мъже били подложени на глад в продължение на 12 часа.
След това половината получили 100 г млечен шоколад, а другата половина – 100 г горчив шоколад. Калориите в двата вида шоколад били еднакви. През следващите пет часа диетолозите анализирали чувството на ситост и стремежа към други храни.
Два часа след шоколада мъжете получили по парче пица. Доброволците, които хапнали преди това горчив шоколад, не се нахвърлили върху пицата като вълци, за разлика от другите.
По изчисления на учените горчивият шоколад помага с 15 на сто да бъде намален приемът на калориите и намалява значително вероятността човек да посегне към сладко, солено и мазно.
Коментари