Шоколадът се счита за най-популярното и предпочитано лакомство не само при деца, но и при възрастни. Ние го ядем в чиста форма, добавяме го към сладкарски продукти и почти винаги го използваме за декорация на ястия и напитки.
Най-често срещаният шоколад е млечният, но понякога искаме нещо по-различно и шармантно. И тогава предпочитанието ни води към тъмното какаово изкушение.
Много хора смятат, че тъмният и горчивият шоколад са едно и също нещо, но всъщност има разлика между тях. Не е тайна, че всеки шоколад се прави на базата на какао на зърна.
Кой е тъмният шоколад и кой горчивият?
В тъмния шоколад процентът на съдържанието на какао трябва да е повече от 40%. А съдържанието на какао в горчивия - над 55%. Различават се по вкус и интензивния аромат на какаото.
Защо да хапваме редовно тъмен шоколад?
На първо място, консумацията на тъмен шоколад оказва положително влияние върху нашето здраве. Той съдържа големи количества кофеин и теобромин - антиоксиданти, които предпазват тялото от вредни свободни радикали.
Тъмният шоколад стимулира активността на мозъка, помага за облекчаване на стреса и възстановява здравето ни след физическо натоварване.
Друга от характеристиките му е вкусът - ясен, богат вкус на какао, оставяйки силен послевкус. Тайната се крие в самите какаови зърна.
Коментари