Gotvach.bg»Статии»Любопитно»А вие правите ли разлика между тъмен и горчив шоколад?

А вие правите ли разлика между тъмен и горчив шоколад?

Йорданка ТасеваЙорданка Тасева
Иноватор
1712k
Черен шоколад

Шоколадът се счита за най-популярното и предпочитано лакомство не само при деца, но и при възрастни. Ние го ядем в чиста форма, добавяме го към сладкарски продукти и почти винаги го използваме за декорация на ястия и напитки.

Най-често срещаният шоколад е млечният, но понякога искаме нещо по-различно и шармантно. И тогава предпочитанието ни води към тъмното какаово изкушение.

Много хора смятат, че тъмният и горчивият шоколад са едно и също нещо, но всъщност има разлика между тях. Не е тайна, че всеки шоколад се прави на базата на какао на зърна.

Кой е тъмният шоколад и кой горчивият?

Натурален шоколад

В тъмния шоколад процентът на съдържанието на какао трябва да е повече от 40%. А съдържанието на какао в горчивия - над 55%. Различават се по вкус и интензивния аромат на какаото.

Защо да хапваме редовно тъмен шоколад?

Шоколад

На първо място, консумацията на тъмен шоколад оказва положително влияние върху нашето здраве. Той съдържа големи количества кофеин и теобромин - антиоксиданти, които предпазват тялото от вредни свободни радикали.

Тъмният шоколад стимулира активността на мозъка, помага за облекчаване на стреса и възстановява здравето ни след физическо натоварване.

Друга от характеристиките му е вкусът - ясен, богат вкус на какао, оставяйки силен послевкус. Тайната се крие в самите какаови зърна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest