Барбекюто може да не е пътят към световен мир, но е началото...
Антъни Бурдейн
На 4 юли освен че отбелязваме Деня на свинските ребра, може да се отдадем на двойно пиршество, защото днес е и Денят на барбекюто.
В летните горещини всички ние максимално се опитваме да избягваме дългото седене вкъщи около печката, докато забъркваме вкусни, но неприятно топли и тежки манджи. Затова пък скарата се оказва неизменният ни помощник в подобни случаи. Всяко нещо, приготвено на барбекюто, е бързо, лесно и вкусно.
Тъжна истина обаче разкри наскоро екип от специалисти, които твърдят, че техните изследвания доказват, че неминуемо съществува солидна връзка между печеното по този начин месо и бързото стареене.
Тъй като при високата температура, при която се пекат месата на скара, при тях се осъществява процеса гликозилиране - на по-късен етап колагенът в тялото и по-специално в лицето ни драстично намалява. Изчезне ли колагенът, кожата ни автоматично губи своята еластичност и бръчките веднага се появяват по лицата ни.
Не страдайте и не мислете, че трябва веднага да се откажете и от този си любим начин на похапване и от мръвките на барбекю. Има вариант тези процеси да бъдат намалени и отново да се радвате на шишчетата в комбинация с ледено студена бира, но все пак и да не се притеснявате от бръчки.
Тайната се крие в предварителното мариноване на месото и допълнителното му овлажняване по време на печене. Напръскването с вода, зехтин, соев сос или друг вид течност, докато месото вече е сложено на грила, намалява температурата на печене и по този начин месото остава по-крехко, сочно и не на последно място - по-полезно за вас и вашата кожа.
Не забравяйте тези прости правила - мариноване преди и овлажняване по време на печене, и ще се насладите на невероятно вкусно приготвено месо, а междувременно ще бъдете провъзгласен от вашите приятели и съседи за новия майстор-грил на квартала.
А днес имайте това предвид и спретнете едно истинско сочно барбекю, за да отбележите подобаващо вкусния празник.
Коментари