Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Шоколад – сладкото изкушение, без което не можем

Шоколад – сладкото изкушение, без което не можем

Ядене на Шоколад
Комплект ножове на стойка - 5 броя
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект ножове на стойка - 5 броя
55.00 лв.

Шоколадът е любим десерт на много хора – всъщност той може да се похапва за подслаждане, за удоволствие, за повдигане на духа. Шоколадът е добра компания при всякаква ситуация. Ако сте любители на сладкото изкушение, ще ви бъде интересно да разберете няколкото любопитни факта, които Foodpanda споделят за вкусното изкушение.

Според данни историята на шоколада е започнала преди 4000 години от Южна и Северна Америка. В Амазонка е открито първото какаово дърво, а самата дума „шоколад“, идва от ацтекското cacahuatl.

Ацтеките са използвали шоколадовото изкушение като валута – какаовите зърна са били изключително ценни и с тях хората са можели да си купуват различни стоки.

Твърди се, че само с десет зрънца е можело да се купи цял заек, а хората, които са притежавали 100 са можели да си вземат роб. Разбира се, не всеки е притежавал тези ценни зърна – бедните са правили фалшиви с помощта на глина.

Шоколад

Известно е, че ацтекските владетели са пиели по много шоколад всеки ден, но без да го подслаждат. Първите, които добавят захар към сладкото изкушение били испанците.

В миналото за произвеждането на шоколада са били използвани най-често робите, като има данни, че в Африка в шоколадовите ферми, са работели повече от 70 хиляди деца. Оказва се, че голяма част от тези малчугани никога не са опитвали готовия шоколад.

В голяма част от шоколадовите изделия се съдържат само около 10 % от т.нар. истински шоколад.

Известно е, че в шоколада се съдържа кофеин, но освен него, в сладкото изкушение има и теобромин. Теоброминът наподобява кофеин, но има много по-слаб ефект върху централната нервна система. Според няколко изследвания теоброминът може да облекчи кашлицата.

Видове Шоколад

В шоколада се съдържат и голямо количество антиоксиданти, флавоноиди, които предпазват от ракови заболявания и подпомагат сърдечната дейност.

Млечният шоколад е измислен сравнително скоро – през 1876 година, като идеята на изобретателите му е била да смекчат вкуса на натуралния шоколад. За целта са смесвали какаото с кондензирано мляко.

За съжаление в най-скоро време светът ще се изправи пред сериозен недостиг на шоколад, а причината са заболяванията, които са засегнали дърветата в Латинска Америка.

Търсенето на шоколад се увеличава все повече, но доставянето става все по-трудно, заради болестите, които засягат страната, където се произвежда основната суровина за него - какаото.

Всеки истински почитател на шоколада си е представял, че пред себе си има огромен блок от вкусното изкушение – оказва се, че най-големият шоколад е тежал 6 тона. Той е направен във Великобритания през 2011 година.

Идеята е била гигантският шоколад да обиколи страната, с цел децата да бъдат подтикнати да мислят „мащабно“ и да се хранят с храни, полезни за мозъка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest