Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Канцерогенните добавки в храните, които ни тровят

Канцерогенните добавки в храните, които ни тровят

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Канцерогенните добавки в храните, които ни тровят

Вече на всички ни е известно, че в хранителната промишленост се използват добавки, които доказано са опасни за здравето ни. Те могат да предизвикат дори рак.

За част от тях данните за това доколко са опасни, са уклончиви, но има и такива, за които е сигурно, че са вредни. В някои страни те са забранени за употреба. Истината обаче е, че те продължават да се влагат в много хранителни продукти и у нас.

По този начин те бавно и сигурно рушат нашето здраве.

Ето кои са най-опасните сред тях:

Канцерогенните добавки в храните

Натриев нитрит

Той заема челно място в списъка с най-опасните хранителни добавки. Може да бъде намерен в наденици, сухите колбаси, бекон, пушените меса, хотдог, пакетираната шунка, всички видове салами и всички консервирани червени меса, т.н. Влага се в продуктите, за да осигури така апетитния червен цвят на колбасите, както и приятния вкус. От една страна, натриевият нитрит спира размножаването на бактериите, но при обработка на продуктите при висока температура той се превръща в химически агент, който може да причини тумор. Приемът му води до образуването на нитрозамини в организма. Те са причина за рязкото увеличаване на риска от образуване на рак.

Аспартам

Използван като заместител на бялата захар в нискокалорични десерти, газирани и обикновени напитки, медикаменти, той е най-широко използваният подсладител. В него са смесени фенилаланин, аспергинова киселина и метанол. Учените го смятат за химична отрова. Има доказана връзка между аспартама и появата на рак. Освен това той може да доведе още до мултипленна склероза, епилепсия, мозъчни тумори, синдром на хронична умора, болест на Паркинсон, диабет, болест на Алцхаймер, синдром на дефицит на вниманието, аутизъм.

Канцерогени

Оцветители

Те се влагат, за да имат продуктите по-атрактивен вид. Използват се в почти всички продукти на пазара. Свойствата им не са изследвани докрай. Жълтият оцветител татразин (E102) например предизвиква астматични пристъпи, уртикария при децата, води до образуването на тумори на щитовидната жлеза, хромозомни увреждания. Той се влага в производството на напитки, конфитюри, сладкиши, зърнени храни, снакс, сухи супи и консерви.

Жълт куинолин (E104) пък се употребява при производството на червила, продукти за коса, одеколони, както и в широк кръг медикаменти. Доказано е, че предизвиква дерматит.

Оцветителите, известни като Sunset Yellow FCF и Orange Yellow S FD&C, се използват в производството на хлебни изделия, сладкиши, снакс, сладолед, напитки и риба в консерви. Те водят до обрив, хрема, алергии, назална конгестия, превъзбуда, туморни образувания в бъбреците, хромозомни увреждания, коремни болки, гадене, повръщане, стомашно разстройство, непоносимост към храна.

Аспартам и вредни добавки

Азорубин и камоизин пък, от които се получава червен цвят, се добиват от катран. Добавят се в сладкарските изделия, марципан и желираните продукти.Е123, наричан амарант, също е червен оцветител. Той се добива от малко растение със същото име. Предизвиква астма, екзема и превъзбуда, увреждания при новородени, предизвиква образуването на ракови клетки. Други вредни оцветители са Е124 – Ponceau 4R, Cochineal Red A, Е127 – еритрозин, Е129 – алура ред. Установено е, че над 80% от оцветителите водят до развитието на алергии.

Калиев бромат

Макар и рядко той все още се добавя в някои хлебни изделия и продукти от бяло брашно и се използва за набухвател. Веднъж приет, калиевият бромат се превръща в друго вещество, което повишава риска от туморни заболявания. Той е мощен канцероген и предизвиква активно развитието на ракови клетки.

Натриев глутамат

Известен още като китайска сол (Е621), той представлява аминокиселина, която има свойството да повишава вкусовите качества на продукта. Използва се в салатните заливки, разтворими супи, фиксове, бульони на кубчета, чипс, замразените полуфабрикати и в ресторантите. От една страна, предизвиква главоболие и гадене, а научни изследвания показват, че уврежда нервните клетки.

Олестра е вредна хранителна добавка

Олестра

Това представлява фалшива мазнина без калории. Тя замества мазнините в някои видове чипс и снаксове. От една страна, те преминава през храносмилателния тракт, без да се усвоява (подобно на всички гореспоменати), като потиска усвояването на хранителни вещества, които намаляват риска от сърдечни заболявания. От друга обаче, се свързва с мастно-разтворимите витамини А, Е, Д и К и каротинина, които поддържат имунната система и предотвратяват някои видове рак. Лошото е, че ги елиминира от организма.

Пропилгалат

Подобен на бутилоксианизола антиоксидант агент. Той е забранен за употреба в бебешките храна, защото дразни храносмилателната система и кожата.

Калиев ацесулфам

Той се добавя в желатиновите десерти и дъвките. Сладък е около 200 пъти повече от бялата захар. Редица изследвания показват, че причинява рак, но според защитниците му няма достатъчно данни за страничните му ефекти.

Бутилоксианизол

Този антиоксидант се влага, за да предотврати окисляването на продуктите, гранясване на мазнините и маслата. Намира се най-вече в чипсове, растително масло, дъвки и други. Веществото е нестабилно и в организма може да се превърне в друго вещество. То води до паталагични изменения в тъканите и поява на тумори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest