Спелтата е вид жито, което се отглежда, без да се използват каквито и да било торове за усилване на растежа. Това го прави много чист продукт, който е лесен за усвояване от организма и не бива да бъде пренебрегван.
Спелтата е изключително богата на протеини, въглехидрати, фибри, витамини. Изключително подходящо е да се използва по време на хранителни режими.
Ако се направи сравнение с пшеницата, която се използва днес, в спелтата има най-малко два пъти повече витамини и полезни вещества. Освен това е изключително богата на цинк и белтъчини, а глутенът е съвсем малко количество.
Филия пълнозърнест хляб от спелта съдържа не повече от 38 грама брашно, а това количество ще достави на организма 7 % фибри от Ориентировъчния дневен прием (ОДП) за мъже и 8 % за жени.
Ако хранителният ви режим е богат на фибри, които сте си набавили от пълнозърнестите храни, това ще понижи опасността от хипертония и от сърдечно-съдови заболявания. Брашното от спелта съдържа само 1.26 г ненаситени мазнини.
Освен това спелтата е отличен източник и на цинк – в една филия хляб има 1.3 мг цинк или 16 % от ОДП от минерала за жени и 11.7 % за мъже. Приемът на цинк е много важен за поддържане на здрава нервна система – дефицитът му може да причини неврологични проблеми.
Освен това може да има последствия върху паметта – според някои специалисти при недостиг на цинк в организма се наблюдава и синдром на хиперактивността с дефицит на вниманието.
Брашното от спелта е богато и на витамини от група В – в една филия от пълнозърнестия хляб се съдържат 3.2 мг витамин В3, което е около 20 % от ОДП за мъжете и 23 % за жените. Витамин В3 се нарича още ниацин – той също е важен за поддържането на добра функция на нервната система.
Спелтовото брашно е богато и на рибофлавин или витамин В2 – комбинацията на рибофлавина и ниацина предпазват очите от катаракта. В една филия хляб от спелта се съдържа внушителните 0.87 мг витамин В2, което е 72 на сто от ОДП за мъжете и 79 на сто за жените.
Виж също какво можеш да си приготвиш с брашно от спелта и за какво е полезна спелтата.
Коментари