Това са четири прости, но много полезни съвета, за да разберем кой пъпеш е узрял:
- Разгледайте кората
Ако има зелени петна по кората, тогава пъпешът не е узрял.
На пъпеша не трябва да има разрези, пукнатини, пробиви или вдлъбнатини. Бактериите и мръсотията могат да попаднат вътре през дупките. А очевидните вдлъбнатини показват, че пъпешът е презрял или е бил неправилно транспортиран;
- Натиснете пъпеша
Презрелият или дори разваленият пъпеш има твърде мека кора, а неузрелият има много твърда кора. При натискане от противоположната страна на опашката зрелият плод е леко пружиниращ и не променя цвета си;
- Помиришете пъпеша
Пъпешът трябва да мирише на мед. Мнозина също улавят нотки на круша, ананас и ванилия в аромата му.
Ако изобщо не усещате сладка миризма, тя е много слаба или пъпешът излъчва тревист аромат, значи е неузрял.
Но ако ароматът е много силен, това значи, че пъпешът е презрял.
- Претеглете пъпеша в ръката
Зрелият и сочен пъпеш ще бъде тежък. Ако избирате от няколко, които изглеждат еднакво, дайте предпочитание на този, който тежи повече. Също така теглото е показател за съдържанието на захар в плода.
Вижте още:
Коментари