Плодовете са важна част от здравословното хранене. Те са богати на целулоза, антиоксиданти и други полезни за организма фитохимични съединения.
За разлика от много храни плодовете са богати не само на захар, но и на хранителни вещества, които дават на организма усещане за засищане и помагат за по-бавното абсорбиране на захарта.
По този начин тялото получава по-дълготраен заряд от енергия. Голям проблем за съвременния човек е фактът, че той консумира прекалено много захар.
Стресът кара много хора да посягат към различни видове сладкиши, с които искат да успокоят нервната си система. Но прекалената консумация на захар води до поява на възпалителни процеси и развитие на много заболявания.
Що се отнася до плодовете, някои от тях се смятат за по-полезни от другите заради нивото на захар в тях. Тъй като сушените плодове и плодовите сокове съдържат концентрирана захар, по-полезно е да консумирате пресни плодове.
Ако консумирате повече плодове, които съдържат малко ниво на захар, това ще ви помогне да намалите общата консумация на захар. Не забравяйте също така да ограничите белия хляб, защото и той съдържа захар.
Сред плодовете с ниско съдържание на захар са лимоните и лаймът, малините и боровинките. Плодовете, които съдържат захар в малко количество са ягодите, пъпешите и дините, папаята и прасковите.
Такива са също така нектарините, ябълките, гуавата, кайсиите и грейпфрутът. Плодовете със средно ниво на захар са сливите, портокалите, кивито, крушите и ананасът.
Плодовете с най-високо съдържание на захар са мандарините, вишните и черешите, гроздето и нарът, смокините и бананите, както и всички сушени плодове.
Коментари