Всеки, втвърден чрез химическа реакция с участието на водород хранителен продукт съдържа трансмазнини. Процесът е известен като хидрогениране, а ако видите в съдържанието на опаковката това кодово име, по-добре не купувайте.
Общо взето всички продукти в заведенията за бързо хранене се приготвят с хидрогенирани мазнини, а ефектът от това вече години наред стряска специалистите в цял свят с епидемията от затлъстяване.
Най-много трансмазнини се съдържат във:
- всички готови баници и закуски, особено в бутер тестото. Промишлено произведените тестени изделия с много малки изключения са потенциален враг на доброто здраве и тънката талия;
- солети, чипс, царевични пръчици са друго звено на богати на трансмазнини продукти. Вредни са, защото се приготвят с много промишлен маргарин и трябва да се избягват. Препоръчително е да не се дават на малки деца;
- шоколад – за нещастие дори той се прави с растителни мазнини. Разбира се, не всички шоколади са в графата „храни-табу”, но ако си купите по-евтин, бъдете сигурни, че транс мазнините са в него. Четете внимателно съдържанието на опаковката. Ако на шоколада пише, че съдържа само краве масло, това е добре;
- растителна сметана – в нея единственият растителен елемент е хидрогенирана мазнина. Тя е изцяло „синтетичен продукт” и е вредна;
- пуканки за микровълнова печка – те са като бомба от трансмазнини. Ако си ги приготвите сами по „бабиния” начин, няма проблем;
- зърнени закуски от типа на корнфлейкс и разновидностите му, които са любими на децата, също съдържат вредните мазнини
- маргарин – царят на хидрогенираните мазнини. В последно време производителите се стреснаха и започнаха да произвеждат маргарина с естествени съставки...или поне така пише на опаковките.
Коментари