Витамин D e мастноразтворимо съединение, съставено от витамин D1, D2 и D3. Той има многобройни роли и ползи за организма, като някои от тях са укрепване на имунната система, мозъка и нервната система; поддържане здравето на костите и зъбите; подпомагане на белодробната функция и здравето на сърцето; регулиране нивата на инсулин и превенция на диабет тип 1 и 2;
Нарича се още слънчевият витамин, тъй като най-добрият метод за набавяне на здравословни количества витамин D е именно от слънчевите лъчи.
Специалистите препоръчват излагане на слънце в обедните часове за поне 15 минути. За съжаление понякога е невъзможно да си осигурим витамин D по този начин, затова може да се приема чрез хранителна добавка или храна.
Ето кои храни съдържат най-много витамин D.
Риба
Някои видове риба като сьомга, риба тон, сардини са чудесен източник на слънчевия витамин. Освен това са богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини, фосфор, калций, селен, цинк, мед и протеини.
Яйца
Вкусни и полезни, яйцата са добър доставчик на протеини и селен, а в жълтъците им се съдържа завидно количество витамин D.
Сирене
Сиренето е друг хранителен продукт, чрез който можем да си набавим полезния витамин D. С най-високо съдържание са швейцарско твърдо сирене и рикотата.
Прясно и кисело мляко
Прясното и киселото мляко съдържат ценни хранителни вещества, които са от съществено значение за функционирането на организма. Те са богати на белтъчини, липиди, въглехидрати, витамини, неорганични соли и са подсилени с важния витамин D.
Бадемово и Соево мляко
Този вид млека са най-популярните алтернативи на животинското мляко. Те са подходящи за вегани и вегетарианци, както и за хора с непоносимост към лактоза, с диабет или сърдечносъдови заболявания. Съдържат прилично количество витамин D.
Гъби
Измежду зеленчуците гъбите шийтаке са най-добрият източник на витамин D.
Тофу
По своята същност тофу представлява соев продукт, който е отличен вегански източник на витамин D, но и на аминокиселини, желязо, калций и други микронутриенти.
Коментари