Всички добре знаем, че за да сме здрави, енергични и със стабилна имунна система, едно от златните правила, е да се храним балансирано и пълноценно с разнообразна храна, богата на необходимите за организма хранителни вещества и витамини. Всички те са ценни и жизненоважни за нашето благосъстояние, като днес ще обърнем специално внимание на витамин Е.
Основната роля на този така важен витамин се състои в антиоксидантното му свойство и способността му да пречиства организма от вредното оксидативно действие на свободните радикали, образувани в резултат на нормалните обменни процеси, промишленото замърсяване, на цигарения дим, алкохола, ултравиолетовите лъчи и др.
Неутрализирането на тези вещества понижава риска от хронични болести, сърдечносъдови заболявания, рак, увреждания на очите и стареене. Освен това този мастноразтворим витамин е съществен елемент, подпомагащ цялостното функциониране на имунната система. Не на последно място, полезният Витамин E е един от най-полезните витамини, които се грижат за здравето на кожата и косата и подобряват тяхното състояние.
Затова е изключително важно да си набавяме достатъчно количество Витамин E. Ето кои са храните с най-богато съдържание на витамин Е.
Ядки
Бадеми, фъстъци, лешници и слънчогледови семки са едни от най-добрите растителни източници на витамин Е. Освен това те ни осигуряват полезни мазнини, магнезий, калций, калий и селен. Подходящи са както за междинно хранене, така и за похапване по всяко време.
Сготвен Спанак
Сред източниците на витамин E е спанакът - един от най-здравословните пролетни зеленчуци. Една чаша сготвен спанак не само ни зарежда със стабилно количество витамин Е, а също така ни доставя и солидна доза желязо, калций и фолиева киселина.
Мариновани зелени маслини
Маслините са не просто вкусни са, а и се считат за една от най-полезните храни, носещи безценни ползи за организма. В състава им има високо съдържание на витамин Е, както и витамини А и С и редица полезни минерали - калций, манган, натрий, сяра.
Авокадо
Този уникален хранителен продукт неслучайно е получил прозвището суперхрана, тъй като ни доставя над 25 основни хранителни вещества, измежду които мед, желязо, фосфор, магнезий, манган, калий, витамини А, В, C, и разбира се - ударна доза витамин E.
Киви
Кивито е вкусен и изключително полезен плод, поредният чудесен хранителен източник не само на витамин Е, но и на витамини С и К, калий, фибри и фолиева киселина. Със сигурност, ако го хапваме по-често, той ще ни възнагради с редица ползи за здравето и имунната система.
Коментари